IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При проверки се откриват нарушения при около 10% от таксиметровите апарати

Агенцията за метрологичен надзор е проверила 347 таксиметрови автомобила през 2016 г.

15:42 | 19.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 10% са регистрираните нарушения при проверките на таксиметровите апарати през миналата година, като повечето от тях са административни. Това стана ясно от думите на и. д. председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Валтер Василев по време на конференцията  „Измерванията в транспорта“.

Събитието се организира по повод Международния ден на метрологията и професионалния празник на българските метролози – 20 май, съобщават от Агенцията.

„През 2016 г. ДАМТН е извършила 347 проверки на лица, които използват таксиметрови апарати“, съобщи Валтер Василев. Част от проверките са били самостоятелни на Агенцията, а други – съвместно с „Автомобилна администрация“ и други институции.

При тези инспекции са установени 37 апарата без знак за извършена проверка – задължително условие, за да се гарантира, че устройството е изрядно и таксито има право да работи. Съставени са актове и предписания.
Установен е един апарат, който е бил технически неизправен, а в един автомобил е намерено и устройство за манипулация на данните – т. нар. „помпа“.

Всяка година екипите на ДАМТН и „Автомобилна администрация“ правят съвместни акции за установяване на такива нарушения, но те са много трудни за регистриране. Най-често това става с таен клиент, като предварително се измерва разстоянието, по което ще премине таксито. Това отнема време и значителен ресурс. Затова Агенцията призовава гражданите да подават сигнали, когато имат съмнения.

При 160 проверки на регистрирани сервизи за тахографи са съставени 18 протокола за задължителни предписания. При проверки на пътя са хванати двама шофьори с допълнителни монтажни табели върху тахографите, което е грубо нарушение и предпоставка за катастрофи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още