IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът на нов Наказателен кодекс вече е в парламента

Ще се наказва укриването на осигурителни вноски, но от текста отпада думата „работодател“ като лице, което носи наказателна отговорност

16:40 | 04.02.14 г.
Проектът на нов Наказателен кодекс вече е в парламента

Проектът за нов Наказателен кодекс е внесен за обсъждане в Народното събрание, като някои разпоредби са променени след реакциите на неправителствени организации и граждани, съобщи Министерство на правосъдието.

От първоначалния вариант на проекта отпадна текстът, предвиждащ наказателна отговорност за фотографирането, филмирането или записване без знанието или въпреки несъгласието на някого.

За първи път се криминализира опитът за налагане на цензура в медиите, който ще се наказва с глоба.

Ще се наказва и укриването на осигурителни вноски, но от текста отпадна думата „работодател“ като лице, което носи наказателна отговорност, и остана само „длъжностно лице“. Предстои проектът за Наказателен кодекс в тази му част да бъде обсъден и на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество след постъпилите позиции от страна на работодателски и на синдикални организации.

Относно престъплението „предателство“ е изрично уточнено, че ще се носи наказателна отговорност само когато във военно време български гражданин се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи като предател във вреда на Републиката.

Правната уредба на подкупа също е прецизирана. За обещаване, предлагане или даване на подкуп се предвижда освобождаване от наказание, ако това е станало по принуда.

По предложение на членове на Министерския съвет в проекта е криминализирано противозаконното добиване на подземни богатства.

С внасянето на законопроекта в Народното събрание дебатите по него продължават. До приемането на проекта за нов НК и неговото влизане в сила, остава в действие НК, приет през 1968 г.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още