IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП може да напусне тристранката заради промени в НК

Работодателските организации се надяват на „здравия разум“ на депутатите относно предложението за криминализиране при неплащането на осигуровки

16:38 | 31.01.14 г. 2
БТПП може да напусне тристранката заради промени в НК

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) може да се оттегли от Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако минат поправките в новия Наказателен кодекс за криминализиране на неплащането на осигуровки от страна на работодателя. Това каза председателят на палатата Цветан Симеонов на пресконференция за приоритетите на работодателските организации през годината.

След като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на бизнеса, сега пак се предлага наказателна отговорност за работодателя.

Предлага се работодател, който не плати задължителните здравни и социални осигурителни вноски, наема работници без договор, обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице или състави документи с невярно съдържание, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност. 

От Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара също обявиха, че имат готовност да предприемат „решителни действия“, ако поправките в проектозакона бъдат приети, но изтъкнаха, че това е решение на техните управителни органи. Въпреки това от работодателските организации се надяват да не се стигне до подобно решение или поне да бъде приета корекция, която да вмени отговорност и на работника.

Според Цветан Симеонов работникът и работодателят носят споделена вина, ако се укриват осигуровки. “Този член може да се превърне в източник на тероризиране на работодателите от работниците”, смята Симеонов. Настоява се този текст да отпадне от Наказателния кодекс или да се предвиди наказателна отговорност и за двете страни.

"Проектът на нов Наказателен кодекс поставя в общ режим на наказателна отговорност неплащането на осигуровки и на данъци и такси. Подобно аналогично третиране е в противоречие с Конституцията, която постановява, че общественото и здравно осигуряване е право, докато плащането на данъци е задължение“, посочва се в становище на стопанската камара.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
rumen221
преди 10 години
ДРЪН-ДРЪН...Парите в бюджета идват от данъци... Когато данъците не стигат се вземат заеми, които се връщат пак от данъците, но с лихви...- Просто е...!Правителствата са два вида - умни и корумрпирани...- Умните държат нивото на Данъци равно на разходите...- Корумпираните държат ниски фирмени данъци (за фирмени комисионни) и бюджетен дефицит (за банкови комисионни)..., а сметката накрая Винаги се плаща от гражданите...- Чисто и Просто е, като Буда-ла след баня...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
rumen221
преди 10 години
Приятели,МОРАЛ е...:1. Хуманизъма... - по нашенски "човещина..."2. Соцалната справедливост... - по нашенски "хорски срам"...Прочетете за:- Човещина - Що е то "Жизнен минимум" (351лв. = Мин. пенсия), - Хорски срам - Що е то "Обществен минимум" (682лв. = Мин. заплата), А у нас 90% от хората живеят с по-малко пари и това е НЕМОРАЛНО!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още