IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата повдига обвинения заради фалшиви инвалидни пенсии

Разкрита е престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт с фалшиви документи

16:50 | 21.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Скоро прокуратурата се готви да повдигне обвинения заради получаване на инвалидни пенсии с фалшиви документи.

Проверка на злоупотребите със системата на ТЕЛК и НЕЛК, по разпореждане на премиера, е показала "ужасяващи" практики по думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, съобщава БНР.

Разкрита е престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт. Съществуват и процеси в държавата, които се използват като схеми за източване на средства от НОИ и НЗОК, обяви на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Извършени са проверки и е направен наказателно-правен анализ на документи за престъпления, свързани с получаването на инвалидни пенсии ТЕЛК и социални услуги. Схемата работи с фалшиви документи и е свързана най-вероятно с други престъпления, смята Гешев.

Анализът е започнал преди месец, като първите проверки са били в региони, които НОИ е посочил като такива с особено високо впечатляваща инвалидност.

На първо място е Силистренско, където инвалидните пенсии се оказали 28% от всички пенсии в региона. Именно там се очакват и първите обвинения. Очаква се с такова да се сдобие и бивша кметица на силистренско село, чието име от прокуратурата и МВР не съобщават, но в дома ѝ са намерени близо 2000 документи за ТЕЛК, удостоверения от хора, искащи инвалидни пенсии и лични данни.

Обвинения ще има и за хора, ползвали неправомерно тази социална подкрепа, както и следващите от нея социални придобивки, така и за посредниците, които специално в Силистренско получавали по 600 лева на документ.

Посредници изобщо излизат по всички проверки и досъдебни производства, по които е работила прокуратурата.

Оказва се, че 7 са проверките, 4 досъдебните производства, като делът, който получавали посредниците, зависел от степента на инвалидност, която осигурявали на хората, имащи претенции, като в региона стигала до 2500 лева на човек. 

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обеща работата по тази линия да стане още по-интензивна и препоръча ТЕЛК и НЕЛК да минат към НОИ, а не да се самоконтролират сами, както било досега.

В Силистра, Враца и Разград плащат най-много инвалидни пенсии, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. В тези и още няколко региона около 30 на сто от всички пенсии били инвалидни. Близо 70 на сто от болните не знаели от какво са болни, настанявани ли са в болница, ходили ли са на ТЕЛК.

Около 1,7 млрд. лева годишно плаща държавата за инвалидни пенсии и още около 600 милиона лева за други социални помощи.

Не са малко и случаите на фалишиви хоспитализации, посочи Гешев и уточни, че почти половината от хората, които получават инвалидни пенсии не са сериозно болни. Така по думите му парите "изтичат в пясъка", допълва той, цитиран от БТА.

Гешев е на мнение, че законодателна и изпълнителна власт трябва да преработят законодателството в тази насока, защото няма ефективен контрол.

С над 200 човека са говорили полицаите и голяма част от тези хора не знаели от какво са болни, били ли са в болница, коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Голяма част от епикризите и диагнозите са еднакви. Предимно става думи за болки в кръста, колената, световъртеж.

От НОИ отчитат ръст на пенсиите на болни и инвалиди. С 22 хиляди годишно расте броят на болните, независимо от броя на пенсионерите, които намаляват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още