Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата разследва престъпления по служба в агенция "Медицински одит"

Според държавното обвинение има данни, че длъжностни лица от ИАМО са превишавали властта си с цел да не бъдат глобявани

Прокуратурата разследва престъпления по служба в агенция "Медицински одит"

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховната касационна прокуратура (ВКП) образува наказателно производство за престъпления по служба в Изпълнителната агенция „Медицински одит“, става ясно от съобщение на сайта на държавното обвинение.

В хода на извършената от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка са установени случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които изпълнителната агенция е извършвала проверки, но не е била сезирана прокуратурата.

Всички материали от проверката на ВАП са изпратени до Върховната касационна прокуратура, която на 7 юни образува досъдебно производство за престъпление по служба, извършено в периода от 1 януари 2017 – 31 декември 2017 г.

В хода на проверката е установено, че служители в агенция "Медицински одит" са превишили правата си с цел да се набави за проверяваните физически и юридически лица облага - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение, да не им бъдат налагани административни наказания и да не им бъдат налагани глоби.

Инспекцията е констатирала, че изпълнителният директор на агенция "Медицински одит" е утвърдил няколко документа, които противоречат на законодателството. Така например можело да се прави проверка без писмена заповед, допускала се възможност да не се съставя констативен протокол при проверка по документи в агенцията и при липса на нарушения и др.

Същевременно от Върховна административна прокуратура (ВАП) са открили случаи, при които едва в доклада се посочват констатираните нарушения.

По този начин заключителният доклад до изпълнителния директор на ИАМО предхожда съставянето на актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказание.

Всички материали, касаещи смъртни случаи в лечебни заведения, са изпратени по компетентност на съответните окръжни прокуратури, с оглед извършване на проверка за евентуални престъпления по чл. 123 НК /причиняване на смърт при професионална непредпазливост/.

От ВАП са сезирали министъра на здравеопазването.

Временно ще бъде освободен директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" проф. Златица Петрова до приключването на проверката от прокуратурата, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от БТА.

Работим тясно с прокуратурата и ще подпомогнем процеса на разследване, каза още министър Ананиев. До мен, в рамките на мандата ми като министър, няма сигнали за нарушения, добави той. По думите му Инспекторатът на Министерството на здравеопазването също е проверявал ИАМО, но не са били направени такива изводи, каквито са направени от прокуратурата. Всяка структура на МЗ се проверява веднъж годишно, припомни Ананиев.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равенството още е далеч