IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще поиска постоянен арест на собственика на "Винпром Карнобат"

20 дружества с легална дейност участват в данъчните измами, съобщи прокурор Ангел Кънев

12:28 | 07.09.18 г.
<p>
	Сградата на бул. Джеймс Баучер 83-85, където прокуратурата провежда акция в офиси на фирмите &quot;Винпром Карнобат&quot;, &quot;СИС Индустрийс&quot; и &quot;Топаз мел&quot;.<em> <span lang="bg-BG">Снимка: БТА</span></em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Сградата на бул. Джеймс Баучер 83-85, където прокуратурата провежда акция в офиси на фирмите "Винпром Карнобат", "СИС Индустрийс" и "Топаз мел". Снимка: БТА

 

Очаква се по-късно днес прокуратурата да поиска от съда постоянно задържане в ареста на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, сина на кмета на Карнобат Иван Димитров и още едно лице. Това каза пред журналисти наблюдаващият прокурор Ангел Кънев по разследването на престъпна група, занимавала се с укриване на данъци, пране на пари и продажба на акцизни стоки без бандерол, предава БТА.

На брифинг на прокуратурата, МВР и ДАНС бяха представени данни за акцията от преди дни в офисите на "Винпром Карнобат", "Сис Индустрийс" и "Топаз Мел", която операция е свързана с разбита наскоро нелегална фабрика за цигари.

Една от линиите на разследването е, че парите от фабриката за тютюн са били изпирани през десетки свързани фирми. 

Към момента петима от престъпната груп са с повдигнати обвинения, едно от лицата - Стайко Стайков, е с издадена Европейска заповед за арест. Други две лица са обявени за общодържавно издирване.

Все още не е изяснено кой от задържаните е бил ръководител на групата. Към делото са присъединени и други две прекратени преди време преписки за данъчни престъпления.

В момента НАП извършва инвентаризации на складовите наличности, после следва да се извършат и ревизии на всички свързани фирми.

Според данните досега групата се е занимавала с престъпна дейност от 2009 г. до 2018 г., но с продажба на акцизни стоки без бандерол от две години.

Общо 20 са дружествата с легална дейност, който са свързани помежду си и участват в данъчните измами по случая „Карнобат”, допълва bTV.

По време на брифинга ръководителят на спецпрокуратурата Даниела Начева съобщи, че разследването по случая е започнало през юли 2018 г., когато е открита фабриката за производство на цигари. „На място открихме цех с машини и помещения за работници. Машините към момента на операцията не работеха и работници там нямаше”, уточни Начева. На място са открити цигари на стойност 3 млн. лв.

Разследването на спецпрокуратурата е установило също, че цигарите от фабриките в Карнобат са продавани както у нас, така и на територията на други държави в ЕС.

„Става въпрос за чуждестранни марки. Назначени са експертизи, за да се установи конкретният вид тютюн, който се използва. Не е сигурно дали тези цигари не са доста по-вредни от въведения стандарт”, коментира прокурор Ангел Кънев по време на брифинга.

Фабриката е работила две години, като сред служителите ѝ има и такива с чуждестранен произход.

По повод арестуваните и обвинени осем лица Начева коментира, че всички са свързани по един или друг начин с търговските дружества – като управители или служители.

„След цялостен анализ стигнахме до данни, че, освен всичко друго, се извършват и данъчни престъпления”, коментира Начева. „Проследихме дейността на дружествата и след изземвания във „Винпром Карнобат” сме сезирали Агенция „Митници”, която в момента извършва инвентаризация на всички складови помещения”, коментира още Начева.

Тя допълни, че са установени и потоци от пари с неясен произход, което сочи за извършване на нелегална дейност. „Тези пари се влагат в легалната икономика чрез различните връзки между фирмите”, допълни Начева.

От бюджета на две от фирмите са спестени 1,6 млн. лв. от данъци, установи още спецпрокуратурата.

До момента са заложени 40 данъчни ревизии на различни дружества, претърсени са 38 адреса. Открити са и печати на кухи фирми, сред които и една банка, която оперира на територията на страната ни.

Печатът на банката е открит в дома на счетоводител на една от фирмите, който пред разследващите заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство. Мъжът е със средно образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още