Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промишленото производство продължава да се свива през февруари

Индустриалната активност регистрира спад с 1% спрямо януари и ръст с 1,4% за година, отчита НСИ

Промишленото производство продължава да се свива през февруари

Снимка: Pixabay

Промишленото производство продължава да се свива през февруари на годишна база, след като през януари записа трети пореден месец на спад, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индустриалната активност регистрира спад с 1,0% спрямо януари и ръст с 1,4% в сравнение със същия месец на 2019 година. За сравнение промишленото производство регистрира ръст от 1,6% през януари за година.

На месечна база през февруари намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 8.0%, и в преработващата промишленост - с 1.2%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено повишение на цените с 0.4%.

В преработващата промишленост по-ниски цени на производител се наблюдават при производството на основни метали - с 2.7%, и при производството на напитки - с 0.6%. По-голямо увеличение на цените е регистрирано при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.0%, и при производството на облекло - с 0.6%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2015 = 100)

По-високи цени са регистрирани на годишна основа при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,7%, в добивната промишленост - с 3,2%, и в преработващата промишленост - с 0,3%.

Повишение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 6.0%, производството на хранителни продукти - с 4.0%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.2%. По-значително намаление е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.6%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2020 г. остава непроменен спрямо предходния месец. Намаление на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 1.8%, и в преработващата промишленост - с 0.5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение на цените с 0.9%.

На месечна база по-голямо намаление на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 2.7%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.4%. По-съществено увеличение на цените е отчетено при производството на мебели - с 0.8%, и при производството на хранителни продукти - с 0.7%.

Производствените цени на вътрешния пазар през февруари 2020 г. нарастват с 3.1% в сравнение със същия месец на 2019 година. Увеличение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.1%, в добивната промишленост - с 1.8 %, и в преработващата промишленост - с 0.7%.

По-значителен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при производството на хранителни продукти - с 6.0%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.7%. По-ниски цени се наблюдават при производството на химични продукти - с 2.4%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.8%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари  намалява с 2.5% спрямо предходния месец и с 1.1% спрямо съответния месец на 2019 година.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Фандъкова: 55 хил. домакинства в София е отопляват на дърва и въглища