IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът на майките на деца с увреждания продължава

Настояват за окончателното приемане на новите социални закони

18:19 | 26.10.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестът на майките на деца с увреждания продължава до окончателното приемане на новите социални закони. Това казаха Мая Стоицева и Вера Иванова от инициативата "Система ни убива" пред журналисти в парламента, след като депутатите единодушно приеха на първо четене Законопроект за хората с увреждания и Законопроект за личната помощ. 

"Сериозната работа предстои. Ще участваме активно в работните групи, както участвахме при изработването на двата закона. Ще бдим, ще настояваме, ще се борим докрай законите да не бъдат окастрени до степен, в която да не приличат на себе си", заяви и омбудсманът Мая Манолова, цитирана от БТА.

"Днес в пленарна зала чухме всички депутати от всички партии да говорят на нашия език срещу ТЕЛК, говориха за хоризонтални политики за хората с увреждания, говореха за единен регистър на хората с увреждания. Най-после заговориха на нашия език", коментира Стоицева. "Сега искаме да ги попитаме - готови ли са да се преборим с ТЕЛК? Защото явно е общо искането и всички смятат, че това е голямата спънка реформата да не се случи така както трябва", допълни тя. 

Тази кауза успя да обедини цветове, партии, депутати от ляво и от дясно, включително и финансовия министър, който осигури финансирането за двата закона, коментира омбудсманът Мая Манолова. "Случи се нещо, което преди няколко месеца беше немислимо. Депутатите не искаха и да чуят за Закона за личната помощ, а току-що беше гласуван единодушно. Това е победа", каза тя и допълни, че това не е нейна победа, а победа за абсолютно всички хора с увреждания. 

Относно опитите за политизиране на протеста им Мая Стоицева заяви, че са свикнали с това. През всичките години, в които протестираме, показахме, че не искаме протестът да бъде политизиран. "Това, че отделни личности застават с имената си като подкрепят родители и каузи, това, че Мая Манолова застана през цялото време, изработи с екипа си Закона за личната помощ, не означава, че протестът е нечий. Ние се борим за децата и порасналите деца", отбеляза тя. 

Протестиращите майки продължават с искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Не може да предположим, че държавата зависи само от тази личност, коментира Иванова. Всички се убедихте, че издържаме на всякакви условия и ще продължим, на улицата ще бъдем всеки ден, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още