Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Радев: Не приемам, че България няма суверенитет

Страната ни очаква да трансформира отношенията си с Русия в областта на енергетиката, подчерта държавният глава

Радев: Не приемам, че България няма суверенитет

Румен Радев. Снимка: Президентство на Република България

"България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, което има стратегически измерения. Наблюдаваме дълбоки промени в енергийната и в частност в газопреносната инфраструктура и в резултат на тях България развива потенциал за бъдеща дистрибуция на природен газ към Югоизточна и Централна Европа". Това заяви президентът Румен Радев в рамките на дискусията на Петербургския международен икономически форум, съобщи прессекретариатът на президента.

Държавният глава посочи, че в процес на развитие са общите енергийни политики на ЕС, на който България е член и страната ни работи за изпълнение на заложените в тях цели - диверсификация и конкурентоспособност. Тези промени създават по-добри възможности за разширяване на присъствието и на Русия на газовите пазари в Югоизточна и Централна Европа. "Всичко това налага да си отговорим на въпроса как в новите условия можем да продължим нашето стратегическо сътрудничество с Русия", коментира Румен Радев.

Още по темата
Българският държавен глава отново подчерта, че страната ни очаква да трансформира отношенията си с Русия в областта на енергетиката, в които ценовата политика е съществен елемент.

Президентът Путин заяви от своя страна, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта и определи това като "справедлива цена". По думите му България е загубила от спирането на проекта "Южен поток". Според руския държавен глава това не е било суверенно решение на страната ни, а загубените инвестиции в "Южен поток" представляват цената за евроинтеграцията, която България плаща.

В отговор президентът Радев заяви, че не може да се съгласи с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен. "Южен поток" не беше проект само на България, а европейски проект и решението е било общо, добави държавният глава. Румен Радев подчерта и че независимо от сегашната сложна формула за формирането на цената на природния газ, ние трябва да гледаме отвъд днешния ден.

В рамките на дискусията на въпрос за ефекта от наложените на Русия санкции отговориха президентът Румен Радев и министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини. Българският държавен глава посочи, че санкциите са метод с икономически средства да се променят политически позиции. От такива решения страда бизнесът, а те засягат освен страната, на която са наложени и страните които ги налагат.

Често пъти санкциите не са ефективно решение, засягат широки слоеве на населението и създават негативен ефект срещу подобна политика. "България има негативен опит със санкциите срещу бивша Югославия, в резултат на които се появи черен пазар и организирана престъпност", припомни още президентът Румен Радев. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
2
 
5
 
14
michaelis12 до: Pyramid
преди 1 месец
Защото има смелостта да каже истината, много добре му е ясно, че няма да прайме съвсем квот си искаме ама за некви самолети с превъртен километраж и некви куррвви дет трамбоват до Сашш за една Тераса и Асансьор дс го решим ние ..... Се едно наш депутат Пеевския например да кацне у Фашингтона и да кае на Тромпета, не нема прайте газопровода от Катар към Геййроппата, как звучи тва ?
2
 
7
 
13
michaelis12 до: Имхотеп
преди 1 месец
до са тоя е най-доброто попадение след Тато дет беше селския хитрец, тва Зелю Зелевци, Пешо Стояновци, за Плюввню иддиота неам думи, Радев е класи над тия нещасстницци ....
6
 
14
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Путин много деликатно се е изразил. Държава, която допуска група сенатори от чужда държава да влизат в Мин. съвет и да заплашват мин. председателя да се откаже от Южен поток си е подмандатна територия.
9
 
13
 
11
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 1 месец
ЧИБАрашко
13
 
10
 
10
ABBA до: zelka007
преди 1 месец
Като си толкова отворен,
що не изредиш 7-те признака за национален суверенитет?

Още от Икономика и политика
Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене