IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Нямам информация за готовност за провеждане на изборите

Ще продължат консултациите при държавния глава за парламентарния вот тази пролет

12:14 | 06.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Румен Радев. Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

Досега при държавния глава няма постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова, организационна и логистична готовност за провеждането на изборите. Това обясни Румен Радев пред журналисти, след като участва във водосвета на бойните знамена за Богоявление.

"За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите", обясни президентът.

До края на януари ще бъде издаден указът, с който ще бъде определена датата за парламентарните избори, заяви още президентът.

Според него трябва да бъде гарантиран вотът на българите под карантина, на българите в чужбина, както и да бъде ясно как ще се одитират машините за вота.

Трябва да има ясни и адекватни мерки, пълна информация и пълно доверие в здравните мерки и изборния процес, защото това ще определи дали ще имаме легитимен парламент, посочи още президентът.

В края на 2020 година Румен Радев заяви готовност да насрочи изборите на първата възможна дата - 28 март.

Преди ден той проведе срещи със здравния министър Костадин Ангелов и представители на здравните власти относно възможните мерки за провеждане на вота в условията на пандемия. От думите му стана ясно, че консултациите ще продължат с представители на сдруженията на кметовете и на общините, както и с българските общности в чужбина и парламентарно представените политически сили.

Премиерът Бойко Борисов още преди ден заяви, че дата за изборите вече е определена и не трябва да се търсят оправдания за промяната ѝ.

"От тук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали – съответно президентът Радев“, отбеляза Борисов по-рано днес по време на правителственото заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пак ли тоя слабоумен фаттмак се е напъвал?! Рундьо Рублата, скоро ще има и президентски избори и си събираш парцалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още