Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Райфайзенбанк (България) взима 43 млн. евро от ЕИФ за иновативни проекти

След подписването на новото споразумение на българската банка с фонда ще се финансират МПС в рамките на Инвестиционния план за Европа по програма InnovFin на ЕК

Райфайзенбанк (България) взима 43 млн. евро от ЕИФ за иновативни проекти

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново споразумение за още 43 млн. евро по програма InnovFin на Европейската комисия, в допълнение на 35 млн. евро, подписани през 2016 г. Транзакцията се осъществява с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) – основата на Инвестиционния план за Европа, съобщиха от българската банка.

В рамките на програмата InnovFin, за две и половина години Райфайзенбанк е финансирала над 140 проекта на бизнеса за близо 35 млн. евро.  Секторите от българската икономика, които най-активно се възползваха от програмата, са в сферата на производството и търговията.

Още по темата

Финансираните проекти са основно за инвестиции и оборотни средства, с цел разрастване на бизнеса. Сред иновативните инвестиции са изграждането на кабелно оптично трасе; изграждане на инкубатор - споделени работни пространства за генериране на идеи, както и внедряването на нови технологии и оборудване в бързоразвиващи се предприятия, уточниха от Райфайзенбанк.

Благодарение на второто споразумение, посредством Инвестиционния план за Европа, стотици малки предприятия и средни компании в България ще получат достъп до финансиране в общ размер на 78 млн. евро.  Кредитите ще се отпускат с гаранционно покритие от ЕИФ, в рамките на инициативата “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансовата подкрепа по Програмата на Европейската комисия  „Horizon 2020“.

„Благодарение на дългогодишното ни и ползотворно сътрудничество с ЕИФ, допълнително ще увеличим подкрепата си за малките и средните предприятия, и ще покажем за пореден път, че сме партньор на българския бизнес и в сектора на иновациите. Благодарение на споразуменията ни с ЕИФ по трите програми – COSME, InnovFin и Инициатива за МСП, които са за близо 400 млн. евро, ще предоставим на българските малки и средни предприятия финансиране при значително облекчени изисквания“, коментира Оливер Рьогл, председател на управителния съвет на Райфайзенбанк (България).

Програма InnovFin подпомага финансирането на иновациите чрез съвместна инициатива на Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в сътрудничество с Европейската комисия в рамките на програма “Хоризонт 2020”.

Целта на това споразумение е да насърчи кредитирането и достъпа до финансиране на малки и средни предприятия и предприятия със средно ниво на капитализация (с персонал до 499 души), като допринесе за откриването на нови работни места и за икономическия растеж в ЕС. Тази програма още един път потвърждава сериозните намерения на Европейската комисия да изпълни част от основните си цели: създаване на работни места, повишаване на растежа и инвестициите в България и Европа.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асен Василев: В бюджета има средства за избори 2 в 1