Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Райна Миткова: 10-годишната абсолютна давност е много кратък срок

Приетите на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите ще са сериозен удар върху финансовата система в България, посочи председателят на АКАБГ

гледано: 5467   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
Десетгодишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица към частни кредитори е много кратък срок и е лесно човек да се укрие в него. Това би стимулирало влизането в сивия сектор, прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“, Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) и управител на "Еос Матрикс".
Още по темата

Коментарът ѝ е по повод приетите на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите.
Миткова посочи, че практиката показва, когато задлъжнелите потребители стигат до лична финансова криза, те обикновено са с повече от едно задължение.

"Опрощавайки само едното, няма как да цялостно да се разреши проблемът. Когато има такъв финансов проблем, е да има добре разписан Закон за физическия фалит, препоръча председателят на колекторската асоциация. - Той може да предостави критерии и пресяването на добросъвестните от недобросъвестните платци."

Миткова цитира становището на Европейската банка за възстановяване и развитие, според което последствията от такова решение ще носят добросъвестните платци.

„Това би бил сериозен удар върху финансовата система в България. Последиците биха се изразили в ограничаване на достъпа до кредитиране, затягане на критериите, оскъпяването на този ценен финансов ресурс", предупреди тя.
Председателят на колекторската асоциация подчерта, че ще се прииеме закон с обратно действие, който ще наруши икономическия климат в страната и ще разубедим инвеститорите да се насочат към нас.

Според Райна Миткова текстът на закона в сегашния вид е неясен. От друга страна, като добра стъпка тя определи удължаването на срока за входиране на становища и се надява той да бъде използван за ползотворни дискусии.

„Може ли 10-годишната давност по публичните задължения да е аналог на предлаганата давност по частните задължения? Този аналог е потърсил законодателят в сегашната версия, но той не може да бъде приложен в рамките на частно-правни отношения. Държавата има повече инструментариум, за да потърси своите задължения, затова в този контекст срокът от десет години е разумен. В Германия обаче този срок е 30 години", даде пример председателят на колекторската асоциация.

Миткова е на мнение, че е нереалистично за 10 години кредиторите да се справят със събирането на задължения и преценява, че 16 г. е добър срок, и то когато кредиторът има доказано вземане.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.   

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Направете ги 100 години.....,така добре ли е.....?
1
 
5
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Госпожата подвежда с не пълна информация за сравнения с германия личния фалит зависи от сумата която длъжникът дължи ако е например 20 30 хиляди евро личния фалит трае по малко от 10 години,ако сумата е по голяма естествено е да бъде до 30 години но нали тя защитава интересите на колекторските фирми дето са дали заеми по 2 3 бона а искат да вземат и душата на българина.

Още от Икономика и политика
Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране