IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд продължават да нарастват през третото тримесечие

Общите разходи на работодателите за един отработен час растат с 8,4%, сочат данните на НСИ

12:47 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През третото тримесечие на 2016 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8,4% спрямо третото тримесечие на 2015 година. Увеличението в индустрията е с 8,5%, в услугите - със 7,7%, и в строителството - с 5%, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 8,3%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 8,8%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения на годишна база варира от 1% за „Хотелиерство и ресторантьорство” до 19,9% за „Култура, спорт и развлечения”. 

През третото тримесечие най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в сектор „Култура, спорт и развлечения” - с 19,6%.

По-съществено увеличение на тези разходи се отчита и в „Хуманно здравеопазване и социална работа” - с 10,3%, и „Операции с недвижими имоти” - с 10,2%.

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 0,8%, „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 1,9%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 4,6%.

България продължава да е сред лидерите в Европейския съюз (ЕС) по ръст на разходите за труд през третото тримесечие, отчете Евростат. По данните на европейската статистическа служба за посочения период увеличението на разходите за труд у нас достига 8,4%. Разходите за възнаграждения са нараснали с 8,3%, а за други разходи – с 8,8%. Година по-рано разходите за труд отчитат ръст от 7,2%.

Средно за ЕС ръстът на разходите за труд достига 1,9% за периода с 2% увеличение на разходите за възнагражденията и 1,5% - на другите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още