IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд растат със 7,3% през второто тримесечие

Увеличават се и разходите за възнаграждения, и другите разходи на работодателите за труд, сочат данните на НСИ

14:16 | 20.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През второто тримесечие на годината общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват със 7,3% спрямо второто тримесечие на 2015 година. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението в индустрията е с 8,6%, в услугите - с 6,6%, и в строителството - с 6,7%.

Спрямо първото тримесечие на годината общите разходи на работодателите за един отработен час се забавя. Към март ръстът на годишна база е със 7,7%. 

По икономически дейности през второто тримесечие на 2016 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в секторите „Операции с недвижими имоти” - с 12,2%, „Преработваща промишленост” - с 10,6%, и „Култура, спорт и развлечения” - с 9,2%. 

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е отчетен при „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 0,8%, и „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 1,6%.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в сектор „Добивна промишленост” - с 0,3%.

За април-юни 2016 г. се увеличават както разходите за възнаграждение за един отработен час, така и другите разходи (извън тези за възнаграждения) със 7,3% на годишна база.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -0,5% за „Добивна промишленост” до 12% за „Операции с недвижими имоти”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още