IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Съда на ЕС за платения отпуск след майчинство не важи за България

Броят на жените, които се връщат на работа предсрочно от майчинство, се увеличава, каза Бисер Петков

10:01 | 20.11.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Решението на Съда на ЕС, според което отпускът за отглеждане на дете не се зачита за трудов стаж и не дава право на платен отпуск след това, не означава, че България трябва да промени своите правила. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по bTV.

Решението на Съда на ЕС противоречи на българската конституция, посочиха и синдикатите в България. Работодателските организации обаче настояха платеният отпуск да отпадне.

Социалният министър потвърди, че решението не налага промяна в българското законодателство, което е най-щедрото в ЕС за отпуска за майчинство. Той обаче отбеляза, че "си струва да се води дебат дали за времето, в което си бил в отпуск, трябва да получиш платен годишен отпуск". "Този въпрос не може да се реши еднозначно, въпрос на разговори е със социалните партньори, но това е много чувствителен въпрос", добави Петков.

Относно предложението на бизнес организации отпускът от две години по майчинство да се съкрати заради недостига на работна ръка Бисер Петков каза, че е по-добре това да става с насърчения. Той даде пример с разпоредбата от миналата година, според която майките, върнали се предсрочно на работа, получават половината от обезщетението, което биха получавали, ако останат да гледат децата си вкъщи. По думите му данните на НОИ показват, че има интерес към тази мярка. Предложението на БСП да се увеличат парите за втората година от майчинството според министъра е мярка в обратната посока - на задържане на майките вкъщи.

"Позицията на правителството е, че би трябвало да се насърчават майките да се връщат по-бързо на пазара на труда. Това вече се прави, от 1 юни 2017 г. има възможност, ако се върнеш на работа, да получаваш 50% от обезщетението. Това като мярка работи. Броят на жените, които се връщат на работа предсрочно, се увеличава”, заяви Петков. И допълни, че ако парите за майчинство през втората година се увеличат, жените няма да бъдат насърчени да се върнат по-рано на работа.

Бисер Петков посочи, че българското законодателство е щедро на отпуски, свързани с майчинството. Ние сме държавата, която има най-дългия отпуск за майчинство в ЕС. Постави се и въпрос дали в сегашната конюнктура и острият недостиг на работна сила на пазара на труда, трябва да е толкова дълга продължителността.

Надявам се протестите да приключат, след като се приеме законодателството, насочено към хората с увреждания. Той допълни, че не очаква трусове в управлението заради общественото недоволство.

По думите на Петков законодателството вече е в ход – миналата седмица социалната комисия подкрепи единодушно проекта на Закон за хората с увреждания. Предстои на второ четене разглеждането на законопроекта за Закона за личната помощ. Готов е за разглеждане от правителството и Законът за социалните услуги, каза Петков.

Бисер Петков уточни, че председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания ще остане министърът на социалната политика въпреки подадената оставка от вицепремиера Валери Симеонов.

Относно коледните добавки министърът на труда и социалната политика заяви, че никога не се е случвало всички пенсионери да получават коледни надбавки, а те винаги са била насочени към тези с по-ниски пенсии и винаги са били обвързани с линията на бедност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още