IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторантите ще обявяват калориите на храните в менюто

Новият европейски регламент за етикетите предвижда потребителите лесно да се информират за мазнините и захарта в продуктите, съобщи зам. изпълнителният директор на агенцията по храните Венцеслава Тасева

10:27 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ресторантите ще обявяват калориите на храните в менюто

След 2014 г. ресторантите в Европейския съюз задължително трябва да обявяват в менюто си калориите на предлаганите храни. Това предвижа новият европейски регламент за етикетите на храните, който ще влезе в сила след три години, съобщи в интервю за БТА Венцеслава Тасева, заместник-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Регламентът засяга преди всичко етикетирането на храните, които се предлагат в магазините. Потребителите трябва лесно да се информират за енергийното съдържание, мазнините, въглехидратите и захарта в продукта, както и за евентуалните алергени. Такава информация трябва да се дава и за предлаганите храни в ресторантите и столовете, коментира Тасева.

Сега у нас е задължително да се отбелязва произходът на производство на продуктите от телешко месо, пчелния мед, зехтина, плодовете и зеленчуците. С еврорегламента се въвежда подобно изискване и при производството на останалите меса като свинско, пилешко, козе или овче.

Когато в магазините се предлагат неопакована прясна риба или прясно охладено месо, не е задължително те да са етикетирани. При опакованите рибни продукти етикетът трябва да съдържа пълна информация за търговското и научното наименование на рибата, методът за преработка и района на улова, допълва Тасева.

Според нея през следващите три години търговците и производителите ще имат достатъчно време, за да изпълнят изискванията на регламента.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още