IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родители на протест срещу маските и изолаторите в училище

Те настояват мерките против разпространението на Covid-19 в училищата да бъдат препоръчителни, а не задължителни

10:45 | 14.09.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

На протест днес ще се излязат родители под наслов „НЕ на маските и изолаторите в училище!“. Те организират шествие от Министерството на образованието до Министерството на здравеопазването, предава БНР.

Притесненията на родителите са, че новите училищни мерки срещу коронавируса биха нанесли психически травми на децата. Те се позовават и на проучване, за което твърдят, че доказва вреда от носенето на маски.

Родителите настояват мерките против разпространението на Covid-19 в учебните заведения да бъдат препоръчителни, а не задължителни.

Като аргумент те дават проучвания, включително и на учени от Станфорд, за вредата от носенето на маски, особено при децата. Според психолози мерките могат да нанесат психически травми у децата.

Според протестиращите всеки родител и дете трябва да прецени дали да носи маска, или не, а отказът да не води до рестрикции и репресии. 

В столицата се очакват най-малко 500 участници, но организация има и в други български градове като Бургас, Ямбол, Благоевград и Шумен. Втори протест е предвиден и за утре на няколко места в страната.

На отделен протест ще излязат родители днес пред сградата на Столична община в 17,30 часа. За четвърти път тази година ще протестират родители на деца, които не са приети в ясли и детски градини в София. Те ще отправят исканията си за парични компенсации за всяко неприето дете, за строеж на нови сгради и за спазване на Наредбата за брой деца в група.

Демонстрацията е под наслов „Ваучери за всяко дете, въздух за всяко прието дете“ и ще се състои въпреки готвените промени в закона за предучилищното и училищното образование, които предвиждат подкрепа за родителите на неприети деца над 4 г.

Протестиращите родители ще настояват и за край на лотарията, с която се разпределя кое дете да бъде прието и кое не между тези с равен брой точки.

Във връзка с противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани в училищата през новата учебна година, вчера министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че ако само Министерството на образованието (МОН) дава насоки, има риск от "предозиране" и да се дадат правила, които не са уместни за всяко училище. 

"Не всички препоръки могат да се приложат във всички училища. ... Ясно сме казали каква е целта - да се осигури максимално невзаимодействие между паралелките“, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
е.ават мамата на децата от ранна възраст ... маски , шлемове , стрес и видиотени даскали ... смятай от първи до седми клас в какво ще се превърне бъдещият гражданин ... 1918 г е имало къде по-страшни работи от идиотенвируса и пак сме оцелели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
тва мисля е достатъчно показателно или ?!? И кой у училището ше земе да Омре от измислената Корона при тез числа ?!?10-19 years old 0.2%0-9 years old no fatalities
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
с тия линкове има ли смисъл дет си ги пуснал ?!? Дайче смърделе и некви други шyшляци ?!? French Mrench не ми дреме и в Греция децата в детската градина ше носат маски ама да *** кво ми пука ?! Я са погледни тука възрастовите групи и ако ти треат очила с диоптер ходи и си земи https://***.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
V.At.
преди 3 години
Аз лично съм гледал интервю по телевизията, където майка се възмущаваше от "Недостатъчните мерки" в училищата и нежеланието да пусне детето си на училище по тази причина.Ако няма маски - сто на сто сигурност, че ще има протест на майки за недостатъчна грижа за децата. Имам приятел, който от март месец се е затворил вкъщи и излиза само вечерно време, не иска да се срещно с никого, дори и на 2 метра разстояние. Одобряваше затварянето на парковете. Психика. Контактуваме редовно, но само по вайбър. След конкурс спечелилият отказа да постъпи, защото "Не е сигурен в достатъчната защита", нищо че щеше да си работо повечето време вкъщи.Дори и да се вземе решение "Правете каквото си искате" - пак ще има протест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Тук говорим за нещо, което по никакъв начин няма да промени начина на работа на учениците. Нито ще учи повече с маска, нито ще учи по-малко.То и ваксините са "хипотетични", ама ако не си ваксиниран, не те пускат в детска градина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Т.е. заради хипотетичната вероятност едно дете да умре ще накараме останалите 500 хил. да носят маски. Интересна логика. Според тази логика трябва да забраним автомобилите. За 2018 г. са загинали 35 деца до 18 г. в автомобилни катастрофи. Време е да забраним колите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Аз съм на мнение, че никой до 35 не трябва да носи маска, но проблемът е, че дори 1 дете да умре, ще се вдигне пушилка до на майната си. Ходи обяснявай на родителите му после, че 10 родителя не искали маски и за това тяхното е умряло. А това с нулите е относително, шансът да ни удари голям астероид също е малък, но динозаврите са изтеглили "късата клечка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Ако ще говорим за пееерааси, хубав линк си дал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Който иска да носи маска и шлем. Нямам нищо против. Който не иска, да не носи. Хипотетично смъртността сред децата е 0,0000000000000000000000 Схвана ми идеята, надявам се. Учителите като искат, да носят маски. Нямам нищо против.Децата умират от най-обикновен грип. Още няма измислено лекарство срещу грип. Ваксините работят 50 на 50. Я умреш, я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
https://***.dw.com/en/germany-schools-coronavirus-masks/a-54542195https://medicalxpress.com/news/2020-08-french-children-masks-school.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още