IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Оставките не са решение, а бягство от отговорност

Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали, заяви президентът

17:35 | 03.09.18 г.
<p>
	Президентът в обръщение към народа по повод началото на новия политически сезон.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът в обръщение към народа по повод началото на новия политически сезон. Снимка: БТА

Според президента Румен Радев оставките на тримата министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, няма да решат нито един проблем. Припомняме, че оставките бяха поискани от премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

"Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали – оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност", каза Радев в обръщение към народа по повод началото на новия политически сезон, който започва утре с първия работен ден на депутатите след лятната им ваканция.

Според държавния глава проблемът в държавата не е персонален, а системен, а авторитаризмът не е бъдещето на България. 

Той смята, че скалъпените интриги засенчват фундаменталните проблеми на обществото – несправедливостта, бедността и демографската криза и беззаконието.

"Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива", подчерта обаче Радев.
Според него отговорното поведение изисква управляващата коалиция да се фокусира върху най-острите проблеми на обществото.

"От парламентарната и извънпарламентарната опозиция гражданите очакват ускорено изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление. През изминалия сезон многократно посочвах два системни порока на днешна България – несправедливостта и корупцията – те са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството", каза Радев.

Според него предстоят месеци на политическо усилие.

"Онези, които не поемат своята част от отговорността, обременяват останалите. Като президент ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация. Ще работя за извеждането на страната към нова перспектива", каза държавният глава.

Той предупреди, че ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да търсят нови пътища.

Четете още в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още