IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев печели надпреварата с 66,7% при 99,82% обработени протоколи

Претендентът Анастас Герджиков получава 31,82% от гласувалите на балотажа

07:27 | 22.11.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Радев (в средата) в изборната нощ. <em>Снимка: Димитър Кьосемариев, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев (в средата) в изборната нощ. Снимка: Димитър Кьосемариев, Investor Media Group

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори според данните при почти 100 процента обработени към 07.00 часа протоколи на секционните комисии в районните.

При 99,82 на сто въведени данни по места досегашните президент и вицепрезидент получават 66,70% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31,82 на сто. 1,48% от отишлите до урните (34 092 избиратели) са гласували с „Не подкрепям никого“.

Така междинният резултат показва, че на балотажа Радев и Йотова разширяват подкрепата си. Те са получили над 1 милион 537 хиляди гласа, а миналата неделя - двойката получи 1 милион 322 хиляди гласа. Междинните данни за Анастас Герджиков и Невяна Митева сочат подкрепа от над 733 хиляди избиратели, което също е повече от първия тур. Тогава за Герджиков гласуваха 610 хиляди.  Така общо подадените гласове за двете двойки са малко над 2,3 млн. Миналата неделя за президент и вицепрезидент гласуваха 2,687 млн. избиратели.



Обработените протоколи от чужбина към 07.00 ч. са 96,80%. И зад граница Радев печели вота с резултат от 66,66%. Гласовете за него към момента са 84 653. За Анастас Герджиков вота си са дали 40 132 наши сънародници зад граница, което е 31,60%. Активността на балотажа в чужбина се очертава като двойно по-ниска от тази седмица по-рано. Тогава гласувалите българи извън страната бяха над 220 хиляди.

Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата, а България издържа своя изпит по демокрация и не се подаде на опитите да се посее етническо разделение. Това заяви в своя първи коментар след края на изборния ден действащият президент Румен Радев.

Загубилият втори тур на президентските избори проф. Анастас Герджиков няма да влиза в политиката, обяви самият той в първия си коментар след приключването на изборния ден. "Ще намерим начин да продължим и нашият глас да се чува. Няма да поема по пътя на политиката", каза Герджиков, който е ректор на СУ.

 

 

 

Според данни на Централната избирателна комисия право да участват в гласуването имаха 6 665 534 души. Гласуването е задължително по закон, но санкция за нарушение няма. В секциите с над 300 избиратели - общо 9399 в страната, гласовете се подаваха само с машини. Така беше и в 208 секции в чужбина. 


Проф. Анастас Герджиков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българите гласуваха на балотажа за президент, на който така или иначе се очакваше победа за досегашния президент Румен Радев и нов петгодишен мандат и затвърждаване на победите за политическите сили, които свалиха дългогодишния премиер Бойко Борисов от власт. 

Радев бе номиниран от инициативен комитет и бе подкрепен от БСП, "Продължаваме промяната", ИТН, Зелено Движение, "Изправи се.БГ! Ние идваме". Проф. Герджиков, ръководител на най-големия университет в България, също бе издигнат от инициативен комитет и бе подкрепен от ГЕРБ-СДС и БЗНС, както и полугласно от ДПС. 

Политическите спорове разделиха обществото на България - най-бедната държава членка на Европейския съюз, което я принуди да проведе три парламентарни избори само тази година, въпреки че властите се затрудняват да овладеят едно от най-смъртоносните огнища на Covid-19 в света и да осигурят средства за помощ от ЕС. 

На третите парламентарни избори, проведени преди седмица, група партии обещаха да изкоренят ендемичната корупция и организираната престъпност, които спъват българската икономика и държат страната извън Шенгенската зона и еврозоната.  Сега те се опитват да сформират управляваща коалиция. Победата на Радев, обучен от НАТО генерал от ВВС с нов петгодишен мандат на до голяма степен церемониалния пост може да облекчи прехода към ново правителство и да помогне за прекратяване на политическата нестабилност на държавата, коментира Bloomberg. 

Победа на Герджиков, от друга страна, можеше да добави потенциален нов проблем към продължаващите коалиционни преговори, тъй като следващият президент може да назначи временно правителство, ако партиите не успеят да сключат коалиционно споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
neon7
преди 2 години
Чл. 5.(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.http://***.konstitucia.bg/m_1/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
приеха закон, с който вече е задължително! сега няма санкция ако не гласуваш, но все пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
всичко може да стане... ;)) даже и най абсурдното нещо дето идва на акъла ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
neon7
преди 2 години
''В България гласуването на изборите не беше ли задължително?'' Г-н Попов ,обърнете внимание на Конституцията ни Чл. 42.(1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, ИМАТ ПРАВО да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа. Имат право не означава задължение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Наистина не знаеш. Нито Северен Кипър е присъединен към турция вече 50(петдесет), нито Косово към Албания(20 години). русия подписа Будапещенския мемурандум съгласно който, гарантира териториалната цялост на Украйна и присъедини крим към себе си. Съгласно него Украйна предаде ракетите си с ядрени бойни глави на русия. Поне според мен, след като този който ти гарантира тероториалната цялост къса от територията ти, имаш право да възвърнеш статута си на ядрена сила и да му тумнеш няколко ракети. руснаците освен от бой, от друго не разбират. И най-важното генералът не е наясно,че България е от страната на малките и унижаваните държави, също като украйна. Желанието да се подмажеш на насилниците(русия) се нарича раболепие. Поведението му обаче може да бъде анализирано професионално от членове на инициативният му комитет, а не от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Обидно е някак си. Дотук са писали предубудуни хора, които не само не знаят, но не са си направили и труда да проверят дали или НЕ е задължително гласуването в България. Не са си направили и труда да размърдат мозъчни клетки и разберат колко от изборите ни щяха да бъдат валидни, включително на НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНИЯ корифей на политиката Борисов. НО ПИШАТ!Не ЩАТ да осмислят, че КРИМ е под юрисдикцията в момента на Русия и твърденето на обратното е НЕКОРЕКТНО и с политическа окраска.Що се отнася до "анексията" на Крим, нека си припомним - преди 44 години турците завзеха един ден произволно част от Кипър и още е Северен Кипър, призната май само от Турция. Събитията с Косовo знаетe как се случиха. ХАЙДЕ да оправим първо двата случая и тогава ще мислим за Крим, който от векове си е руски и най-върлите врагове на Русия не отричат, че изборите минаха мирно и честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Това няма как да стане, то тогава всички избори последната година и част от изборите през годините, ще са невалидни, вероятно всички за балотаж на президент и за евро депутати. За 2-рото ей сега погледнах, дори 40% никога не е минавала активността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Без капка симпатия към толyмa, но радев хариза крим на русия. Поне според мен, единственото което може да направи е да подари Кърджали на ердоган. генерале, да не би да ни подготвяш за такъв сценарий?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Boicho Popov
преди 2 години
В България гласуването на изборите не беше ли задължително?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Трябва да се приеме някакъв закон според които резултати при избирателна активност под 50% да са НЕвалидни. За всички видове избори и референдуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още