IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ли е тайният кукловод на България?

Британската медия Independent разглежда руската политика спрямо страната ни като средство за налагане на икономически контрол и източване на ресурси

08:21 | 25.04.19 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин и българският министър-председател Бойко Борисов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин и българският министър-председател Бойко Борисов. Снимка: Ройтерс

През 2018 г. руският държавен глава Владимир Путин изглеждаше разгневен. Ситуацията се беше влошила, когато повече от дузина страни членки на Европейския съюз (ЕС) решиха да изгонят руските дипломати заради случая с отравянето на бившия агент от руското разузнаване Сергей Скрипал във Великобритания, пише в свой материал британският в. Independent.

Това решение беше обявено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск във Варна – град, който според европейските анализатори се счита за част от сферата на икономическо и политически влияние на Кремъл.

Това принуди вече установената руска мрежа на влияние в България да се активизира. В рамките само на няколко дни след изказването на Туск президентът Румен Радев насрочи пресконференция, на която обяви позицията на страната по отношение на случая „Скрипал“.

Случаят „Скрипал“

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в град Солсбъри на 4 март 2018 г. Официалното становище на разследващите беше за използване на  химическо оръжие.

По време на въпросната пресконференция президентът Радев заяви, че трябва да има „ясни и неопровержими“ доказателства за руско участие в отравянето, преди София да се присъедини към своите съюзници от НАТО и ЕС в експулсирането на руските дипломати.

Според представител на българските власти, който споделя пред Independent, „никой не оказва натиск“ върху България заради Скрипал.

Няколко седмици по-късно Радев и премиерът Бойко Борисов последователно посетиха Москва, търсейки одобрението на Владимир Путин за възобновяване на замразените енергийни проекти.

Руският президент, който според Independent е изглеждал отегчен от визитите, им напомня, че Русия контролира България.

„Компанията, „Лукойл“, е инвестирала 3 млрд. долара в България“, посочва Путин пред Борисов, твърдейки, че сумата, предоставена от въпросното руско дружество, отговаря на 9% от националния брутен вътрешен продукт на България и една четвърт от държавния ѝ бюджет.

България влезе с гордо вдигната глава в НАТО през 2004 г. и се присъедини към ЕС през 2007 г., като привидно постави край на десетилетия на господство от страна на Русия и нейните представители от Българска комунистическа партия (БКП).

Но през последните години страната все по-сериозно попада отново под руското влияние, смята Independent.

България представлява добър пример за това как Москва използва своята икономическа сила, за да затвърди влиянието си в Източна Европа. Свързаните с Кремъл олигарси са поели контрола върху ключови сфери като енергетиката, медиите, банковия и комуникационния сектор на страната.

Окуражени от нисколихвени заеми от свързани с Москва местни банки, стотици хиляди руснаци успяха да купят недвижими имоти в България.

Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 7 rate down comment 5
Whitestar
преди 4 години
Няма как България да е проводник на руски интереси, след като Влиянието на Русия минава през Западна Европа! Редно е да си зададем въпроса, добре ли е това охажване за България и дали не се нарушават пазарните принципи, особено за цените на суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 5
serafima
преди 4 години
Съжалявам, но не ми се споре по очевадни неща в историята и връзката ни с Русия. Днес: Какво можем да очакваме от премиер , наподобяващ селски пехливан? Прави непрекъснато чупки в кръста при всичките си 160 кила.Все се извинява на американците, все се докарва на началниците от ЕС и лъкатуши по отношение на руснаците. В арабския свят играе танц със саби и не знаем какво договаря. Само откровено пълзеше в краката на Путин и молеше за прошка големия брат, както го нарече, а онзи го гледаше презрително. Борисов е мярка за посмешище. Горкият не е изключение от ефекта на Дънинг Крюгер: Простият не може да разбере колко е ***.И още - цитат от Джон Гришам: "Срамът беше емоция, която той не познаваше от години. Зависимите не познават срама. Когато се унижаваш безброй пъти, спираш да чувстваш срам."Комай този манталитет показва политиката на "хитрия" българин да прецака и пренебрегне руснаците. Някои го наричат помиярщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 25 rate down comment 28
khao
преди 4 години
пак те е шибнала деменцията, кво общо имат имената на улиците с това че лъжеш когато ти изнася... побважното е че внук ти си играе на ул Дж. вашингтон докато ти ни хвалиш руските поробители :))) и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 30 rate down comment 25
Клондайк
преди 4 години
Статията е написана от умствен инвалид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 37 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
На Mavi GЪz сметките му се пълнят всеки месец от дъщерите му в Америка. Омразни мръсни долари, но как хубаво шептят. Освен да се поразхожда по опорките и да ръси мозъци, него друго му не трябва. Ти му мисли, щот с тия мизерни надници от постовете, доникъде няма да я докараш. Улиците и площадите винаги може да се преименуват. Американците как прекръстиха площада на който се намира руското посолство на Борис Немцов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 24 rate down comment 27
ABBA
преди 4 години
"талибан-русофобчетата... :lol: "++1 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 36 rate down comment 31
Mavi Goz
преди 4 години
Чей, че ми стана смешно... Замислих се, че ако искаш да се поразходиш из баш центъра на София, нема как да не ходиш по опорки... Ако искаш да не ходиш по бул. Руски от Двореца до Университета, можеш да кривнеш налево и да ходиш по.... ул. Московска... Тогава надесно, ама... там па ул. Аксаков... И как ше избегаш от пл. Батенберг...?! Още налево - бул. Дондуков...! Още надесно - ул. Граф Игнатиев... Бахтипроблема за талибан-русофобчетата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 29 rate down comment 33
Mavi Goz
преди 4 години
Уау...! Еми ше требва да инициираш движение да им дигнете паметник на тия жертви на руските служби... Мое на откриването да съберете и 5 човека повече от 25-те, дето се събират до НДК на паметника на "стотиците хиляди, избити от комунистите"... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 37 rate down comment 25
Mavi Goz
преди 4 години
Бе дочел си ме, но си се припокрил само с героя на финала и те е заболело... Тея дни като се порозходиш из Софето, глей да не стъпваш по опорките бул. Руски, бул. Скобелев, бул. Тотлебен, бул. Гурко и да си затискаш очите пред Парламента, та да не зърнеш главната опорка, дето стърчи пред главния му вход... Щот те не са строени и кръщавани на Позитано, а от умни българи, доста преди дедовците ти да са навивали свински навуща из видинските села и сигурно са си пазели фесовете за секи случай... Айде, аз отивам да празнувам най-светлия християнски празник, а ти чекай байряма още месец ... ;) До тогава пускай по един намаз Аллах да ти върне времето преди руското иго... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 28 rate down comment 26
data
преди 4 години
Не знам , неволно ли пропускаш политиката на Русия против Българското освободително движени , както и не малкото убити радетели за свободата на България от Руските служби ? Надявам се да е неволно , все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още