Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С една пета по-малко са наетите в хотели и ресторанти към края на март

Средната месечна работна заплата нараства с 0,3% спрямо декември 2019 г. И с 9% на агодишна база, отчита НСИ

С една пета по-малко са наетите в хотели и ресторанти към края на март

Снимка: Getty

Негативните ефекти от кризата с коронавируса върху пазара на труда вече са видни в статистиката за наетите през първото тримесечие на годината. От предварителните данни на Националния статистически институт става ясно, че наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2020 г. намаляват значително и на тримесечна, и на годишна база. Очаквано най-засегнати са сферите на хотелиерството и ресторантьорството, строителството.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2020 г. намаляват с 25.1 хил., или с 1,1%, спрямо края на декември 2019 г., като достигат 2,26 милиона. 

Още по темата

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите се наблюдава в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 19,8%, „Строителство“ - с 3,4%, и в „Други дейности“ - с 2,0%.

В същото време най-голямо увеличение на наетите е регистрирано в дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5,5%.

По икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 21,5 и 17,2%.

Броят на наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 54.0 хил., или с 2,3% в края на март на годишна база.

Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 24.9 хил., „Преработваща промишленост“ - с 20.6 хил., и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 8.1 хил., а най-голямо увеличение - в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 8.4 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 22,8%, „Преработваща промишленост“ - с 4.1, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 3,%, а най-голямо увеличение е регистрирано отново в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 9,0%.

Предварителните данни за средната месечна работна заплата за първите три месеца на годината показват понижение в ръста й спрямо пиковото равнище от декември миналата година. Средната брутна месечна работна заплата за януари 2020 г. е 1 323 лв., за февруари - 1 308 лв., и за март - 1 321 лева.

През първото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата e 1 317 лв. и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. с 0,3%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Операции с недвижими имоти“ - с 12,1%, и „Създаване и раз-пространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 4,7%.

Най-значително намаление на заплатите е регистрирано в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения“ - със 7,8%, „Други дейности“ - със 7,6%, и в „Селско, горско и рибно стопанство“ - със 7,1%.

За първите три месеца на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства с 9,0% спрямо първото тримесечие на 2019 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 20,6%, „Образование“ - с 12,5%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 10,4%.

Още по темата

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2020 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 3 236 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 120 лева;

„Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 031 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:  „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 737 лева;  „Други дейности“ - 891 лева;  „Селско, горско и рибно стопанство“ - 937 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 10,6%, а в частния - с 8,6 на сто.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел