IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем завода за хляб са затворили за една година у нас

Хлебопроизводители отново напомниха за липсата на държавна политика за развитие на сектора

16:12 | 02.11.12 г.
Седем завода за хляб са затворили за една година у нас

През последната година седем големи хлебозавода в страната са затворили врати, съобщи Мариана Кукушева, член на Управителния съвет и официален говорител на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

В резултат на това около 1 500 души са останали без работа и междуфирмената задлъжнялост продължава да нараства, допълни тя.

Като посочи, че управляващите не се интересуват дали има фалити в сектора, защото това е въпрос на пазарни взаимоотношения, Кукушева подчерта, че държавата все пак трябва да дава сигурност на бизнеса и той да се развива.

Кукушева очерта проблемите пред хранителния бранш, като започна с липсата на предвидимост при определянето на стойността на енергията, на транспортните и други цени. В същото време се увеличават минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, без те да са обвързани с производителността на труда, което допълнително създава тежест за бизнеса.

Във връзка с неуспешния опит на българските хлебопроизводителите да въведат диференцирана ставка на данък добавена стойност за хляба, експертът посочи, че и по този показател страната ни изостава, тъй като в много европейскидържави този данък е минимален или дори нулев.

Кукушева коментира и проблема с липсата на държавна политика, стимулираща родното производство. „В България започваме да развиваме икономика „втора употреба”. Масово се продават стоки втора употреба и остава въпросът дали ние ще бъдем държава „втора употреба” или ще започнем да произвеждаме традиционните вкусни български храни, да ги презентираме в Европа и да ги предлагаме на пазара със самочувствието на европейци,“ посочи Кукушева.

Експерти от хранителната индустрия са категорични в необходимостта от комплексни усилия, за да могат храните и напитките от качествено българско производство да успеят да се наложат на пазара у нас, който от няколко години е "залят" от вносни продукти. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още