Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Септември все още е бил активен за пътувания на българи в чужбина

Спадът е с 15% на годишна база, сривът при посещенията на чужденци е над 56%, отчита НСИ

Септември все още е бил активен за пътувания на българи в чужбина

Снимка: Getty

Очаквано заради пандемията септември не е бил така оживен месец за пътувания, както в предходни години, но въпреки това не се регистрират сериозни сривове в пътешествията на българите зад граница. Тенденцията на силен спад при посещенията на чужденци в България се запазва. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

През първия есенен месец рестрикциите, свързани с пътешествията, са ограничили пътуванията на българите, но не така драстично, вижда се от данните.

Воаяжите на български граждани в чужбина през септември в ситуация на продължаваща епидемична обстановка, са с 15% по-малко на годишна база, или общо 555.6 хиляди.

Пътувания на български граждани в чужбина по месеци

За сравнение, през август пътуванията на български граждани в чужбина са над 470 хил., през юли извън границите на нашата страна са пътували над 316 хиляди българи, а през юни - 286 хиляди.

За първия есенен месец статистиката отчита продължаващ срив при посещенията на чужденци в България. Те са 563.7 хил. или с 56,2% по-малко в сравнение със септември 2019 година.

Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ - с 67,3%, „служебна“ - с 65%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 39,7%. Транзитните преминавания през страната са 45,2% (254.6 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

Посещения на чужденци в България по месеци

От общия брой чужденци, посетили България през септември, делът на гражданите от Европейския съюз е 52,9%, или с 62,1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни.

Що се отнася до посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“, те намаляват с 40,2%.

Посещенията с други цели са били 53,8%, тези с цел почивка и екскурзия – 34,8%, и със служебна цел – 11,4 на сто.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
А. Добрева: Европейските средства за бизнеса у нас не се усвояват правилно