Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сериозен корупционен риск е причината за масовите съкращения в НАП

Имаме възможност за подобрения на системата, а звено „Фискален контрол“ показва много по-добра ефективност, коментира говорителят на НАП

Сериозен корупционен риск е причината за масовите съкращения в НАП

Снимка: Pixabay

Причините за сериозните съкращения в Националната агенция за приходите (НАП) са в доста сериозен корупционен риск, но в същото време и в добрата възможност за подобрение и в момента другото звено, което извършва проверки. 

Така говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира пред БТВ свобождаването на 250 служители оперативен контрол на приходната администрация. По думите му звеното „Фискален контрол” показва по-добра ефективност. Това не е най-масовото освобождаване на работници и не е причинно свързано с последните задържани служители, твърди Бъчваров.

„По оптимизиране на работата на звеното оперативен контрол се работи повече от година. По важният въпрос е какво се случва и защо“, коментира Бъчваров. В причините за уволненията бяха посочени задържаните колеги, не и други неща, каза Владимир Дамянов, служител на НАП от оперативен контрол. „Не мисля, че корупционният риск е толкова голям и ако има такъв, началниците на тази отдели и дирекции би трябвало да са запознати. Резултатите от всички проверки се качват в информационната система”, коментира още Дамянов.

Всички от „Фискален контрол“ са обучавани от тези, които ще бъдат уволнени, това е нова структура, обяви Николай Наков от синдикатите на данъчните. Според него звеното в оперативен контрол в организацията е много по-добро и проверките може да са много по-обхватни. 

Още по темата

Днес данъчни служители ще протестират заради съкращенията. Шествието започва в 17:30 часа пред столичната дирекция на ул. "Аксаков" и ще завърши пред централата на НАП на бул. "Дондуков".

Припомняме, че в петък стана ясно за закриването на отделите „Оперативни проверки“ в териториалните структури на Националната агенция за приходите, докато договорите на всички служители от това звено ще бъдат прекратени от 1 май 2018 г. Става дума за 250 служители. Според синдикатите обаче уволнените служители ще бъдат поне 300.

Ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – „Обслужване“, „Събиране“ и „Контрол“. В зависимост от резултатите, ще бъде оценена и необходимостта от промяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна агенция, се казва в съобщението. Целта на промените е ограничаване на корупцията и по-висока ефективност и контрол. 

Само преди 3 седмици ГДБОП и Специализираната прокуратура проведоха акция срещу организирана престъпна група в дирекцията на НАП в София, по време на която бяха арестувани 20 души, а 11 се сдобиха с обвинения. 10 от обвинените са служители на приходната администрация.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 10 месеца
Подкрепям министъра. Това отдавана трябваше да се случи! Преструктуриране борба с корупцията и не мрънкай за всичко Българино! /И аз съм минал по тоя път/трудно е /!

Още от Икономика и политика
НОИ: Новата формула за изчисляване на пенсиите ще е негативна за 30% от хората