Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Северозападна България остава на опашката по конкурентоспособност в ЕС

България като цяло е на последните места в индекса по регионална конкурентоспособност на ЕК за 2016 г.

Северозападна България остава на опашката по конкурентоспособност в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

България остава на последните места в Европейския съюз (ЕС) според индекса по регионална конкурентоспособност за 2016 г. Третото издание на индекса, изготвян от Европейската комисия, изследва способността на даден регион да предложи привлекателна и устойчива среда за предприятията и местните жители сред 263-те региона в ЕС. Резултатът на страната като цяло остава без промяна спрямо предишното издание на индекса от 2013 г.

Според доклада най-зле се представя Северозападна България, която заема 258-мо място в индекса с общо 1,9 точки по критериите на ЕК. Сред показателите са институции, макроикономическа стабилност, инфраструктура, висше образование, ефективност на пазара на труда, иновации и други*. От гледна точка на брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението регионът е на последно място сред всички региони в ЕС.

Най-добре от шестте региона в България се представя Югозападният, който достига 207 позиция в класацията, като според БВП на глава на населението мястото е 187-мо. Регионът събира общо 30,5 точки според критериите на ЕК и е единственият регион в България с ниво на развитие 2 от общо 5 (1 е най-ниското ниво и се присъжда на останалите 5 български региона). Интересно е да се отбележи обаче, че от гледна точка на институциите регионът е последен в класацията.

Разглеждайки останалите показатели, се вижда, че страната като цяло показва силна макроикономическа стабилност. Според доклада България е на пето място от общо 28-те страни на ЕС. На първо място по този критерий е Естония, като след нея са Швеция, Дания и Люксмебург.

От гледна точка на основното образование обаче, при което уменията на учениците са се оценявали по три основни предмета – науки, четене и математика, сме на предпоследно място спрямо останалите страни членки на ЕС, като след България е единствено Кипър.

Според доклада в силно централизирани страни, като Румъния и България, регионите нямат важна политическа роля. В други страни, например Германия, има повече от едно регионално ниво с политически функции.

Още по темата

Като цяло резултатите за 2016 г. са в съответствие с тези за 2013 г., пише в прессъобщението на ЕК. Отново се наблюдава полицентричен модел със силни столични и метрополни райони като основни двигатели на конкурентоспособността. Разпространението на ефектите се наблюдава в по-голямата част от Северозападна Европа, но то е много по-малко забележимо в източните и южните региони на ЕС, включително България. Често се наблюдават големи вътрешни различия в държавите, предизвикани от столичен регион с явно по-добри икономически показатели в сравнение с другите региони в държавата.

В сравнение с двете предишни издания, публикувани през 2010 и 2013 г., Малта и няколко региона във Франция, Германия, Швеция, Португалия и Обединеното кралство са подобрили своите резултати, а в Кипър, Гърция, Ирландия, а напоследък и в Нидерландия резултатите са се влошили. В източните региони на ЕС конкурентоспособността като цяло се е запазила.

Този индекс е ценен инструмент за подобряване на процеса на разработване на политики“, коментира еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу. „Той затвърждава усилията на Комисията за подкрепа на структурните реформи и стимулиране на иновационния капацитет на регионите на ЕС чрез инвестициите в рамките на политиката на сближаване. Тъй като всеки регион е уникален, ние осигуряваме индивидуализирана подкрепа, за да дадем възможност на всички да извлекат максимална полза от своите предимства и силни страни, особено с помощта на нашите регионални стратегии за интелигентна специализация.“

Новото в изданието за 2016 г. е интерактивният интернет инструмент, който дава възможност за по-подробен анализ и сравнение на всеки регион, или с друг с подобно БВП на глава от населението, или с всички региони на ЕС и може да бъде намерен тук.

* Всички индикатори са: институции; макроикономическа стабилност; инфраструктура; здравеопазване; оновно образование; образование, обучение и образование през целия живот; ефективност на пазара на труда; размер на пазара; технологична готовност; сложност на бизнеса и иновации.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
khao до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
na koeto m[sto se namira i majka ti... taj gnusna ciganka !!! majka ti da ***
1
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Все някой ще е на последно, а и какви причини има "най-хъхризираният регион" да е по-напред?

Още от Икономика и политика
Листите на чакащите няма да изчезнат автоматично с новия закон за социалните услуги