IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на здравната каса вероятно ще бъде сменен

Пакетът от мерки за понижение на цените на лекарствата, който беше приет миналата година, е създал още по-голям хаос в системата, според Нигяр Джафер

16:34 | 23.06.13 г.
Шефът на здравната каса вероятно ще бъде сменен

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков може би ще бъде отстранен. Това съобщи в предаването “Неделя 150” председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Джафер.

Самият Цеков съобщи в началото на този месец, че очаква да бъде отстранен и определи начина, по който изпълнява задълженията си, като професионален.

Тя припомни, че лекарският съюз още преди няколко месеца поиска оставката на Цеков, като имаше и протести на медици заради новата методика за финансиране и за отпускане на направленията за преглед при специалист, която той въведе.

По думите на Джафер централизирането на управлението на здравната каса не е довело до по-добро управление и повече предвидимост.

Нигяр Джафер каза още, че пакетът от мерки за понижение на цените на лекарствата, който кабинетът на ГЕРБ прие миналата година, е създал още по-голям хаос в системата. Според нея от пазара са изтеглени над 150 медикамента, а дистрибуторите не искат да участват в търговете за лекарства, организирани от болниците, тъй като предпочитат да правят реекспорт.

Разплащането към болниците

Джафер съобщи, че в последните дни “валят оплаквания” от асоциации на болници и от отделни депутати, че има огромни суми неразплатени средства към лечебните заведения.

Тя поясни, че парламентарната здравна комисия ще поиска да бъде изготвен анализ за ситуацията в сектора, за да се види колко точно са неразплатените средства и какво е състоянието на лечебните заведения към момента.

“Не само общинските болници, които перманентно са в тежко състояние, оказва, че голяма част от областните и университетските болници също имат проблеми с големи дългове. Преди месец и половина имаше заплаха от една голяма болница, че са готови да спрат една дейност като хемодиализата заради големите разходи, които касата не покрива достатъчно”, коментира тя.

Нигяр Джафер посочи, че Пламен Цеков е наясно със ситуацията и дължи отговори на много въпроси.

Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още