IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли скоро български стартъп визи?

Въпреки натиска от индустрията, държавата все още бави приемането на облекчени правила за наемане на чуждестранни специалисти, посочи Нед Дервенков от BESCO

20:30 | 24.09.21 г. 1
Ще има ли скоро български стартъп визи?

Той направи коментара си след като преди дни приключи общественото обсъждане на наредбата за стартъп виза за високо технологичен и иновативен проект, а скоро Министерският съвет трябва да вземе решение.  

„Стартъп визата е от изключителна важност за България, защото пребиваването на чужденци, които искат да правят бизнес с високо добавена стойност, ще позволи на икономиката да прогресира, така както трябва“, коментира той.

Дервенков посочи, че подобни инициативи има в Европа и BESCO от години работи за нейното приемане, но българската виза няма да е конкурентоспособна заради многото условия. Сред тях са изискванията документите да бъдат подавани само на български език, диплома от топ 50-те университети в света, публикувани статии в международно признати издания, инвестиции от европейски фондове.

„Комитетът, който оценява кой има право на достъп, не са хора от бизнеса, а администратори“, уточни изпълнителният директор на BESCO.

Как ще се издава виза за високотехнологичен проект? Кои са пречките пред издаването на документа? Ще бъде ли конкурентоспособна българската стартъп виза на западната? Може ли да се либерализира документът? Кои промени на пазара на труда в ЕС засягат издаването на „синя карта“ с нови правила за ИТ специалисти.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
И правилно, щото в тоя "бизнес" се намърдаха всякакви некадърници за да точат пари. Реално успешни компании в БГ от тоя род НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още