IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли улични протести заради бюджета на съдебната власт?

Най-лесното подчинение на магистратите е чрез финансовата зависимост, заяви представител на Висшия съдебен съвет

10:44 | 28.10.15 г.
Ще има ли улични протести заради бюджета на съдебната власт?

Спор между финансовото министерство и съдебната власт е възможно да доведе до безпрецедентни протести на магистрати. В момента според Закона за съдебната власт заплатите за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност са в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера според данните на НСИ. Управляващите обаче предложиха минималното възнаграждение в системата да се определя с годишния бюджет.

Ако всяка година Народното събрание определя възнагражденията, това ще става по неясен механизъм и възнагражденията ще зависят от политическите партии в парламента, заяви пред БНТ Соня Найденова, представляваща Висшия съдебен съвет (ВСС).

Припомняме, че в писмо на ВСС до финансовия министър от 15 октомври се посочва, че възнагражденията на магистратите са замразени от 2012 г., за разлика от заплатите в законодателната и изпълнителната власт. Допълва се, че на основание Закона за съдебната власт заплатите в съдебната система е трябвало да бъдат увеличени с 12% от началото на 2015 г., което е изисквало корекция на бюджета на съдебната власт с 45,1 млн. лв. и това е било отказано от МФ. Изтъква се още, че несъбраните от НАП вземания в бюджета на съдебната власт от 2005 до март 2015 г. са достигнали 746,6 млн. лв.

Соня Найденова поясни какви са причините за несъгласието на ВСС и останалите професионални организации в системата с предложения проект за бюджет за съдебната власт за 2016 г. Тя изтъкна, че ако спорната разпоредба за определяне на минималното възнаграждение не бъде премахната от проектозакона за бюджета в частта “Съдебна власт”, магистратите ще предприемат и други действия, включително и протестни.

„Ние сме хора на закона и правилата. Съдиите, прокурорите и следователите нямат право на стачка, но имат право на други форми на протест“, обясни тя, но уточни, че едва ли ще се стигне до улични протести.

Демократичните принципи драстично се нарушават и въпросният законопроект не е изолирано явление. Той е част от процеса на трайно подкопаване на независимостта на съдебната власт, на авторитета на българските магистрати и на създаване на една обществена нетърпимост към тяхната работа, на едно внушение, че в този сектор не се провеждат реформи, заяви Найденова.

„Ние не искаме да ни противопоставят на други сектори. Не можем да приемем, че се провежда трайна политика на неглижиране на съдебната власт“, каза тя.

Представителят на ВСС допълни, че най-лесното подчинение на съдебната власт е чрез финансовата зависимост. Тя посочи, че в системата работят около 5 хил. магистрати и малко над 10 хил. съдебни служители.

Найденова коментира, че препоръките на ЕС по отношение на реформата в съдебната власт включват и въпроса за преустановяване на политическата намеса в работата на правораздаването. Тя подчерта, че реформа се провежда и през ноември ще бъдат представени конкретни предложения.

По нейни изчисления предложеният от управляващите бюджет се разминава с предложението на магистратите с около 60 млн. лв.

„Предложеният от МФ бюджет няма да осигури нормалното функциониране на съдебната власт. В средата на 2016 г. съдилища и прокуроратури ще се наложи да спрат да работят“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още