Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще намерят ли младите ни учени решение за растящата резистентност на бактериите

Работи се върху платформа, която да направи изследването на такива вещества по-лесно

Ще намерят ли младите ни учени решение за растящата резистентност на бактериите

Снимка: Pixabay

Български студентски отбор по синтетична биология ще участва за четвърти път във финалите на най-престижното състезание за млади учени iGEM. Тази година отборът на iGEM Bulgaria Sofia Tech Park се спря на един важен проблем - все по-голямата резистентност на бактериите към най-често използваните в практиката антибиотици. Това възниква като следствие от безразборната им употреба в болниците и селското стопанство. Затова се заехме да изследваме вещества, които имат активност срещу бактериите и така да намерим алтернатива на сегашните препарати. Това разкри в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Иван Пашов, член на отбора, студент „Медицина“ в СУ “Св. Климент Охридски”.

Още по темата

"Целим да създадем платформа, която да направи изследването, намирането и тестването на такива вещества по-лесно. Можем да ги тестваме срещу реални бактерии, които са причинявали резистентни инфекции. Те са полезни при заболявания като туберкулоза и муковисцидоза", посочи той.

По думите на Микаела Станчева, член на отбора, студентка четвърти курс, специалност „Молекулярна биология“ в СУ тестовете са във финален етап, но тя напомни, че за изследването са необходими още статистически данни от изследвания върху реални патогенни бактерии.

"Sofia Tech Park подкрепя по няколко канала проекта - първо, чрез BioInfoTech lab, една от единадесетте лаборатории в лабораторния комплекс, и второ - чрез финансиране на пътуване и престоя в Бостън в рамките на състезанието. Търси се помощ и от фармацевтични компании", обясни Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк.

Микаела Станчева заяви, че такива проекти изискват повече финансиране, което остава и най-сериозният проблем в случая.

"Най-големите предизвикателства, работейки върху този проект, е че трябва да изберем вещество, към което да не се придобива толкова бързо резизентност", поясни Иван Пашов, а Микаела Станчева уточни, че системата се изразява в преглеждане и сравняване на геноми, в които се съдържа пептиди.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Фандъкова: 55 хил. домакинства в София се отопляват на дърва и въглища