Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще следим производителите и търговците на биопродукти в публичен регистър

Наредба ще регламентира онлайн продажбите на биохрани

Ще следим производителите и търговците на биопродукти в публичен регистър

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Измененията са свързани с биологичното производство, предаде БТА.

Предвижда се в едногодишен срок министерството на земеделието, храните и горите да създаде публични електронни регистри на лицата, които извършват дейност по производство, преработване, съхранение и търговия на земеделски продукти и храни, произведени по правилата на биологичното производство, включително подизпълнителите; на лицата, които осъществяват контрол за съответствие на биологичното производство; както и на посевния и посадъчния материал и семената от картофи, произведени по правилата на биологичното производство. 

Още по темата

От БСП възразиха, че този срок е твърде дълъг и поискаха да бъде три месеца, но предложението им не беше прието.

Предвижда се министърът на земеделието да определи с наредба условията и реда за търговия от разстояние с биологични продукти, етикетирането и контрола на продуктите, произхождащи от заведенията за обществено хранене.

Въвеждат се текстове, регламентиращи използването на незадължителния термин за качество "планински продукт".

Условията и редът за неговото използване и осъществяването на контрол върху неговата употреба също ще бъдат определени в наредба.

От закона отпаднаха разпоредбите, уреждащи производствените квоти и одобряването на рафинерии на вносна сурова тръстикова захар и на производители на изоглюкоза.

По отношение на сектор "Зърно" е предвидено земеделските производители да подават декларациите за произведените количества зърно само веднъж годишно (до 30 септември) за цялото произведено количество зърно. 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Комисията за защита на личните данни влиза на проверка в НАП