Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще тласне ли кризата туризма към устойчиво развитие

Ще бъде година на кратките пътувания на фона на по-малкото отпуски заради коронавируса, прогнозираха Любомир Попйорданов и Емил Енчев

Ще тласне ли кризата туризма към устойчиво развитие

Снимка: Pixabay

Ще бъде година на кратките пътувания на фона на по-малкото отпуски заради коронавируса. Занапред, след преодоляване на коронавируса, трябва да акцентираме върху по-устойчива форма на туризма, за да се отличим сред останалите страни. Това съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Попйорданов, учредител и почетен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и основател на туристическа агенция Одисея-ин.

Още по темата

"Българското туристическо законодателство в тази ситуация няма гаранционен фонд и идеи за устойчиво развитие", посочи той проблемите за бранша.

"Лишени сме от възможности за постъпления в последния месец и това ще бъде така поне още месец. Целият нишов бизнес е есенцията, автентичният образ на България. Ефектите върху икономиката на планините и селата са такива, че без този туризъм обезлюдяването там ще продължи, освен това ще загубим и облика си като нация", коментира Попйорданов.

Емил Енчев, планински водач и управител на ТрекМания, прогнозира, че почти всички в туристическия бранш са застрашени от фалит.

"Всички видове бизнес в тази сфера са в абсолютна парализа. Мярката "60 на 40" е абсолютно неприложима", отбеляза той, като добави, че кредитите в случая са рисков фактор.

Според Любомир Попйорданов екскурзоводите и планински водачи, останали без работа, може би завинаги ще напуснат туризма.

Той разкри, че е препоръчано да се подпомогнат самоосигуряващите се лица с 2000 лв., както и да се стимулира националният маркетинг. Освен това експертът препоръча да се предложат кредити, но да бъдат безлихвени, а връщането им да бъде разсрочено във времето.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Само като ти прочета глупостите и ме избива на смях!
0
 
4
 
2
Бидонойл до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Как ги измисляш подобни глупости? Печалбата е смисъл и цел на всеки бизнес. Никой бизнесмен не пренебрегва нито креткосрочната, нито дългосрочната печалба. А китайците печелят защото копират успешни западни бизнес модели. Впрочем, стига си обобщавал. Неуспешни китайски бизнеси също има и те не са малко.
5
 
3
 
1
преди 1 месец
Ще тласне ли кризата туризма към устойчиво развитие

Няма даже ? на края.
Не.
Бизнесмена е ограничен човек.
Никога не излиза от шаблона на печалбата.
Печалбата във финикийски знаци.
Затова и китайците печелят.
Защото гледат с десетилетия напред!

Още от Икономика и политика
Сачева: Няма заявки за сезонни работници от България за ЕС