IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Браншови организации в туризма предлагат шест мерки в подкрепа на сектора

Сред тях са временно отлагане на осигурителни плащания и отлагане на Наредба Н-18

14:46 | 04.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Обединение "Бъдеще за туризма", в което влизат представители на близо 300 неправителствени организации, физически и юридически лица в сферата на туризма и съпътстващите го сектори искат от правителството и парламента пакет от мерки в подкрепа на бранша. 

Те имат за цел да извадят фирмите от първоначалния шок чрез различни краткосрочни пазарни решения с минимален риск за фиска.

Организацията предлага временно отлагане на осигурителни плащания за период от минимум шест месеца, считано от датата на въвеждането на извънредното положение. Предлага се задълженията за посочения период да бъдат освободени от лихви за забава в рамките на шест месеца след изтичане на този срок. 

Второто предложение е за гратисен период върху кредитите и лизингите на физически и юридически лица, пряко заети в туризма, отлагане на плащанията по главници и лихви в срок от минимум шест месеца от края на извънредното положение. "Тази мярка е необходима с оглед опазване на материалния ресурс и жизнеспособността на заетите в сектор туризъм. Посочените мерки вече са предвидени в оздравителния план на Европейската комисия и се прилагат успешно в други страни-членки на Европейския съюз", посочват от организацията.

Третата мярка е за осигуряване на пряк целеви финансов ресурс с цел гарантиране ликвидността в туристическия сектор, включително осигуряване на безвъзмездна финансова помощ за покриване на неотложните плащания на физическите лица, както и за регулярни фиксирани разходи на фирмите.

Четвъртото предложение е за безвъзмездно финансиране на 80% от Фонд “Работна заплата” за предприятия, принудени да преустановят работа с цел съхраняване на работните места и обезпечаване финансовата сигурност на работници и служители, за които единствената алтернатива на безработицата е неплатеният отпуск.

Според организацията извънредното положение налага отлагане влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за период от 12 месеца. 

Фирмите от бранша настояват платените от потребителите суми за неосъществени пътувания да се възстановяват под формата на ваучер, споразумение за отложено пътуване и с връщане на парите в случай, че първите две опции не бъдат използвани в срок до 12 месеца. Браншът е категорично против с пари на клиенти да се покриват загуби и щети, които нямат нищо общо с настъпилата криза.

Отвореното писмо с предложените мерки ще бъде внесено в правителството и парламента в понеделник. 

"Туризмът сега е спрял и ако част от останалите сектори на икономиката имат възможност за преориентация и забавяне в оборотните им процеси, то туристическата дейност е преустановена изцяло", се казва в писмото. Според авторите му към момента няма ясно формулирана стратегия в краткосрочен и дългосрочен план за запазване и развитие на туристическата индустрия в България, в която пряко са заети над 250 хил. души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още