IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ще помага за въвеждането на дуалната система у нас

България ще търси и по-тясно сътрудничество със страната в енергийната сфера, коментира президентът Росен Плевнелиев

17:30 | 13.10.14 г.
Швейцария ще помага за въвеждането на дуалната система у нас

Швейцария ще съдейства за цялостната реформа за въвеждането на системата за дуалното обучение у нас, стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с швейцарския му колега Дидие Буркхалтер в Берн.

За начало швейцарската страна ще инвестира 3,5 млн. швейцарски франка за подобряване на професионалното образование в България. Инвестицията е част от Бългро-швейцарската програма за сътрудничество, чиито общ бюджет е 63 млн. евро, съобщават от прессекретариата на българския държавен глава.

Професионалното образование ще даде своя принос за намаляване на младежката безработица, за внедряването на иновации и ще насърчи икономическия растеж на България, е общата позиция на Росен Плевнелиев и Дидие Буркхалтер.

В рамките на проекта за реформата в системата на образованието у нас ще бъде търсено и сътрудничеството на швейцарските компании, които вече развиват дейност у нас, стана ясно още след срещата. 

"Чрез този проект младите хора ще имат възможност за лична перспектива и всеки да може да живее достойно, да има своята професия, която да обича и тя да му гарантира доходи", посочи българският президент. Плевнелиев каза, че професионалното образование е една от причините за ниската безработица в Швейцария, включително и сред младежите.

"Ние имаме огромния проблем, че българските студенти завършват на 25 г. без да имат един ден стаж в реалната икономика. Точно обратното виждаме тук в Швейцария“, коментира държавният глава.

България ще потърси и по-тясно сътрудничество с Швейцария и за използване на швейцарския опит в сферата на енергийната ефективност, посочи българският държавен глава.

Страната ни има интерес към швейцарските практики за енергийно обследване на сгради, за издаването на специални енергийни предписания при получаване на разрешително за строителството на нови сгради, за изготвянето на енергиен паспорт на сгради и други, стана ясно още от думите на Росен Плевнелиев на срещата с Буркхалтер.

От Президентството посочват още, че търговско-икономическите отношения между България и Швейцария преодоляват последиците от икономическата криза. По данни на Министерството на икономиката и енергетиката обаче след сериозен спад (от 18,4%) през 2009 година стокообменът се увеличава непрекъснато. През 2012 година той достига своя пик от 365,6 млн. евро, а през 2013 година вече има спад от 4% до 351 млн. евро.

Водещите стоки в износа на България за Швейцария е среброто (19% от общия износ), както злато (5,4%). Страната ни изнася и апаратура за електрически вериги (11% от общия износ) и ламарини и ленти от мед (6%). Общата стойност на българския износ е 153,5 млн. евро през 2013 година.

Вносът от Швейцария е на стойност 198,4 млн. евро, като водещи продукти са медикаменти (почти 30% от общия внос) и кръвни продукти (13,7%).

Инвестициите на швейцарски компании у нас в периода 1996 – 2013 година надхвърлят 1,3 млрд. евро, сочи още справка в МИЕ.

Росен Плевнелиев е на двудневно посещение в Швейцария. По-късно днес е предвидена среща с представители на швейцарския бизнес. В Женева държавният глава ще се срещне и с представители на българската общност в Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още