Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

След два месеца ще има нов начин на работа на ТЕЛК

Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа, посочи Минчо Коралски

След два месеца ще има нов начин на работа на ТЕЛК

Протест на хора с увреждания от миналата седмица. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След около два месеца ще имаме нов начин на организация на работата на ТЕЛК и нов инструментариум. Това каза Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, по БНТ.

Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в един единствен случай, когато възниква правото на инвалидна пенсия, коментира той. 

По думите му в края на миналата седмица на заседание в Министерството на здравеопазването е постигната една много висока степен на съгласие между представителите на държавата и национално представителните организации "на" и "за" хората с увреждания. 

Още по темата

Проектът за промени в ТЕЛК предизвика гнева на хората с увреждания и правителството изтегли проекта за наредба. Нейното обсъждане започна отново.

Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи, което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания, обясни Коралски.

Той припомни, че се е променил законът, който дава възможност да се разширят ТЕЛК-овите комисии, както и че се е дала възможност на лекарите вече "да не са закрепостени" към ТЕЛК-овата комисия и да не могат да работят на друго място.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Розопроизводителите и дестилериите ще бъдат вписани в публичен регистър