IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обеща да спре злоупотребите в ТЕЛК, без да ощетява хората

Целта на реформата е да се търсят възможности за допълнителна подкрепа на хората с увреждания, каза социалният министър Бисер Петков

14:43 | 11.04.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Реформата в ТЕЛК няма за цел да ощетява хората с увреждания, измененията в системата на ТЕЛК целят да спре източването на парите и неправомерните инвалидни пенсии и по този начин да останат повече пари за истински нуждаещите се. Това каза премиерът Бойко Борисов, който успокои хората с увреждания, протестиращи пред Министерския съвет срещу промените в медицинската експертиза с опасения, че след реформите много от тях ще загубят право на пенсия.

Премиерът Борисов не влезе в пряк диалог с протестиращите пред сградата на правителството, но увери, че реформите нямат за цел да ощетяват хората с увреждания. 

„Ни най-малко не сме мислили на някого да навредим, точно обратното. Но хора, които не заслужават и са взимали тези пари, и продължават да ги взимат, или има корупционни схеми в ТЕЛК-овете, това не може да продължи”, каза Борисов, цитиран от БНР.

Относно ТЕЛК комисиите премиерът беше категоричен, че ще използва всички ресурси на държавата за по-голям контрол. “Защото оттам започва преди всичко проблемът. Искам да ги успокоя, че целта ни е да направим така, че да остане повече ресурс за тях, а не да се пренасочва на друго място“, заяви Борисов.

Премиерът благодари на организациите на хората с увреждания за това, че ще обсъждат с министрите на здравеопазването и на социалната политика предстоящите реформи в ТЕЛК системата. 

Пред журналисти Борисов обеща да се спре със злоупотребите в системата. По думите му всяка година 1,7 млрд. лева се дават за инвалидни пенсии, затова и контролът ще се затегне, за да спрат злоупотребите.

„Апелирам общо, заедно да направим така, че за тези хора с увреждания да останат и повече средства“, каза премиерът.

Социалният министър Бисер Петков също увери, че правителството няма намерение да намалява средствата за хората с увреждания и изрази готовност за диалог с техни представители, пише Dnes.bg.

Пред Министерския съвет днес се провежда национален протест на организации на хората с увреждания, които настояват за справедлива реформа, която да не ограничава права. По-рано исканията им бяха подкрепени от БСП с декларация, в която се заявява, че правителството е неспособно да се справи със злоупотребите в системата и затова наказва хората с реални увреждания.

След проведена среща при премиера Бойко Борисов вчера пък бе решено да се изтеглят публикуваните за обществено обсъждане проекти за медицинската експертиза и правилника за дейноста на ТЕЛК-овите състави, към които има възражения.

Днес министърът посочи, че всички страни смятат, че има необходимост от промени, но явно има различия по начина, по който да бъдат реализирани.

По думите му депутати от БСП, взели отношение по концепцията, потвърдили, че в нея има рационалност и трябва да се продължи да се търси решение на проблема.

"Целта на промените, които правителството предложи, не е да ограничи, да намали средствата, които се насочват за подкрепа на хората с увреждания, а по-скоро да постигне по-справедливото им разпределение, насочването им към тези, които основно се нуждаят от тях, да се ограничат злоупотребите, които всички са съгласни, че съществуват в системата на експертизата и да се търсят възможности за допълнителна подкрепа на хората с увреждания", заяви министърът пред журналисти в МС.

Той съобщи, че за утре следобед има договорена среща в МТСП с представители на организациите на хората с увреждания, на която ще бъдат обсъдени предложенията им за промени. Бисер Петков изрази готовност за среща с протестиращите и днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още