IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хора с увреждания протестират срещу промените за медицинската експертиза

Настояват за справедлива реформа в системата на ТЕЛК

09:44 | 11.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Хора с увреждания излизат на национален протест пред Министерския съвет днес с искане за справедлива реформа в системата на ТЕЛК, предава БНР.

Протестът не е отменен, въпреки че вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че промените за медицинската експертиза ще бъдат оттеглени. Задният ход за реформата в ТЕЛК дойде след разговор между премиера, здравния и социалния министър. Те обявиха, че няма да се предприема нищо, докато не се постигне консенсус с хората с увреждания. Макар че управляващите промениха плановете си, хората с увреждания не се отказват от протеста.

Започват разговори между ведомството и представители на хората с увреждания, за да се намерят общи решения, заяви вчера здравният министър.

Първоначално предвидената реформа предвижда инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите, както и да се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е.

Най-големите притеснения на хората с увреждания се отнасят до промените в оценката за работоспособност, тъй като ако бъде посочвано само едно водещо заболяване в медицинската експертиза, а съпътстващи болести отпаднат, това ще намали процента, който определя социалните им помощи и пенсии.

Хората с увреждания искат прецизно разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Има и опасения, че въвеждането на т.нар. "оценка на работоспособността" ще доведе до загуба на правото на инвалидна пенсия. 

„Искаме реформи, които не отнемат права. Стана ясно, че най-болните и ощетени хора в нашата държава – хората с увреждания, ще бъдат оценявани дали са работоспособни и доколко, но ще загубят и правото си – изцяло или частично, на компенсиращия доход – пенсия, който е 241 лева“, подчерта заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Според бившия здравен министър Таня Андреева промените в ТЕЛК трябва да се обсъдят на всички нива. А лекарите, работещи в ТЕЛК, трябва да се включат в обсъждането на промените. Реформата не може да се прави административно, без тя да мине през участниците в процеса, каза Андреева по БНТ.

Според националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров интересът към трудоустрояването у нас е голям, защото хората с увреждания не могат да се реализират на трудовия пазар.

Пари на НОИ отиват при хора, които не се нуждаят от помощ, каза Мирослав Ненков – също бивш здравен министър. "От тези 1,7 млрд. лева, които НОИ плаща на хора с увреждания, една немалка част отиват при хора, които нямат нужда от този вид помощ", посочи той по Нова телевизия.

Ненков припомни, че в началото на мандата си това правителство обеща пред обществеността да направи реформата в ТЕЛК. “Тогава нашият екип предложи нещо много по-лесно и бързо - да се отделят тези хора, които взимат неправомерно социални придобивки и те да бъдат лишени от тези социални придобивки. И парите да отидат при истински нуждаещите се", коментира Ненков.

Това е двойна ножица. Веднъж около 200 000 ще изпаднат под 50% инвалидност и няма да получат никаква подкрепа. И втори път - ще се превърнат в работоспособни, но безработни хора с увреждания”, коментира Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.

Мирослав Ненков обяви, че ако направи консултации с „подходящи хора“, може да получи инвалидност над 50% и да бъде предпазен от уволнение, защото има наднормено тегло и високо кръвно.

„Има примери как колеги стартират куп процедури по ТЕЛК, не може в едно село всички деца да имат епилепсия, това е злоупотреба“, допълни Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още