IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаите на коронавирус в България вече са 52

9-годишно дете е дало положителна проба, било е на ски в Банско

08:59 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

9-годишно дете с английско гражданство е с потвърдена проба за коронавирус. Така случаите на болестта у нас стават 52. Това съобщи началникът на националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски, цитиран от БНТ.

Детето няма почти никаква клинична картина, но е с ясна епидемиологична пътека. „Било е на ски в Банско. Преди да пристигне в България, чичо му, който в момента е у нас, е бил контактен със сестра си, заразена с коронавирус. Това е пореден пример за върховна безотговорност“, каза Мутафчийски. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол. 

В страната се забелязва тенденция за съобразяване с препоръките и заповедите, които се издават. Изказвам благодарност към всички български граждани, които разбраха нашите препоръки, допълни началникът на щаба. 
Той благодари и за подкрепата под формата на ръкопляскания за медиците, които се грижат за болните от коронавирус.

Мутафчийски подчерта, че в Гърция има регистрирани още 103 случая, като общият им брой вече е 331. „Там се обмисля забрана за излизане от вкъщи. В Босна и Херцеговина още 3 случая. В Румъния още 8. В Северна Македония - 19. В Словения случаите вече са 219. В Италия пък има нови 3590 случаи за денонощие и вече регистрираните са 24 хил., а починалите само в рамките на 24 часа са 368", обяви Мутафчийски.

По думите му у нас има два средно тежки случая. "Следим пациентката в "Пирогов", тъй като тя отговаря на силно застрашените от смърт тъй като е на 80 години, с инсулт. Тя е в стабилно състояние, не е интубирана. В "Пирогов" е приета и една от регистрираните преди това, която беше на домашно лечение", обяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още