IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата огласи резултати от финансови проверки, дадени на прокуратурата

Проверките са за периода 2008-2009 г., направени в пътната агенция, фонд „Земеделие“, Министерския съвет и предприятието към екоминистерството

16:23 | 19.03.12 г.
<p>
	Председателят на Сметната палата Валери Димитров &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Председателят на Сметната палата Валери Димитров       Снимка: БТА

Сметната палата публикува непълните резултати от четирите проверки, които Народното събрание й възложи за установяване на финансовите нарушения, извършени по време на предишното правителство в периода от началото на 2008 до средата на 2009 г. в Министерския съвет, Агенция „Пътна инфраструктура“, фонд „Земеделие“ и Предприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда към екоминистерството.

Одиторите предоставиха докладите на прокуратурата в края на 2009 и началото на 2010 г., но поради законовата забрана тези данни да не се оповестяват до приключването на прокурорските разследвания по тях, информацията не стигна до медиите, припомниха от палатата.

За да се осигури по-голяма прозрачност, председателят на палатата Валери Димитров е въвел нови правила, позволяващи докладите да бъдат огласени, без текстовете, свързани с конкретни данни за евентуални престъпления.

С писмо до главния прокурор Борис Велчев шефът на палатата е поискал информация за хода за наказателните производства, които евентуално са образувани по предоставените данни за финансови нарушения. Въз основа на получените данни от палатата ще преценят доколко биха могли да оповестят и останалата част от резултатите.

Всеки един от докладите дава пълна картина за работата на контролните органи в четирите институции, които е трябвало да следят за разходването на средствата от европейските фондове и от националния бюджет.

Одиторите от палатата са установили, че в редица случаи проверките по изплащането на субсидиите са правени формално и неефективно, в резултат на което е имало повторяемост в грешките, допускани от бенефициентите при предоставянето на субсидиите.

Пример за това са констатираните нарушения във фонд „Земеделие“, където въпреки проверките на инспектората грешките с наддекларирите площи с цел незаконно получаване на повече субсидии са повтаряни, което доказва неефективността на тези инспекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още