IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Панчев: Служебният кабинет трябва да ревизира плана за еврото

Досега процесът се случваше на тъмно, в едни затворени кабинети, има нужда от анализи и дебати, смята икономистът

22:00 | 01.07.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Служебният кабинет, ако иска да направи правилното нещо, трябва да откаже плана за въвеждане на еврото и междувременно да го преразгледа. Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) по повод предстоящото приемане на Национален план за въвеждане на еврото в България.

С препотвърждаване на курса на страната за присъединяване към еврото според Панчев служебният кабинет „продължава една линия, която има нужда от много сериозна ревизия“.

Според Панчев това е първата голяма грешна стъпка на служебното правителство и конкретно на министъра на финансите Асен Василев. Икономистът е на мнение, че и за плана за въвеждане на еврото „трябваше да видим подобен тип ревизия“, както при Българската банка за развитие, Държавната консолидационна компания и при Плана за възстановяване и устойчивост. 

Досега процесът се случваше на тъмно, в едни затворени кабинети, отбеляза икономистът.

„Правилните стъпки бяха да се върнем няколко стъпки назад. Първо БНБ и Министерство на финансите да кажат имат ли свои анализи на плюсовете и минусите за влизане сега, в този момент, на България в еврозоната. Да извадят такива анализи, след това да се направи голямо обществено обсъждане и след това дори да имаме допитване до хората, референдум, демократична санкция на този процес“, коментира Стоян Панчев.

Смяната на валутата е огромна промяна – не само икономическа, но и политическа, подчерта той.

„Имаме едно облекло, една красива одежда, евроодежда, която е сложена върху темата и това ни пречи да влезем в детайла и да мислим трезво по въпроса(…) Не всичко, на което му сложим „евро“ отпред е хубаво“, коментира икономистът.

Имаме поето задължение относно влизането в еврозоната, но всяка държава има суверенитета да прецени кога е подходящият момент за нея, припомни Панчев.

Влизането в еврозоната не е едностранчив положителен процес, категоричен е икономистът. „Такова голямо решение, независимо от коя страна на барикадата си, ако то не бъде взето по правилния начин и след това част от проблемите, които аз очаквам да има в еврозоната, се сбъднат, кой ще носи отговорност, когато нямаш тази форма на легитимност“, попита той.

Дебатът по плана за въвеждане на еврото трябва да се случи след първоначални анализи.

Има социологически проучвания, според които повече от половината българи са против, само 19% са „за“ влизане в еврозоната, посочи икономистът. А в момента нищо не е приключило и служебното правителство може да промени нещата, добави той.

Запитан защо липсва реакция на Европейската централна банка по казуса с ББР, Стоян Панчев заяви, че от ЕКИП са изпратили запитване до ЕЦБ по темата, но вече месец нямат отговор.

„Влизането в банковия съюз беше продадено, насилено на българите с обещанието, че повече няма да има казуси КТБ, че повече няма да виждаме такива скандали в българската банкова система. Вече сме там 9-10 месеца. Аз фундаментална разлика първо не виждам, второ – тази тишина по въпроса ме притеснява“ , посочи икономистът.

Стоян Панчев е на мнение, че не е лошо служебният кабинет да има амбициозно поведение в настоящата ситуация. „Трябва още смелост, допълнителна смелост“, смята той, визирайки и казуса с ББР и останалите, направени разкрития от служебния кабинет досега по отношение на предишното управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Да сме се върнали няколко стъпки назад... Този икономист защо той не се върне няколко стъпки назар, да кажем в 11 клас, че да пуснем референдум дали трябва да завършва средно образование, че анализи да пуснем и докато се наканим той тъкмо ще е пенсионер човека и няма да има много енергия да приказва. Нали ще бъде пуснат за обществено обсъждане този проект за приемане на еврото, в момента изобщо чел ли го е този неизвестен икономист? Аз понеже не мога да го открия никъде достъпен все още планът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
FNM
преди 2 години
Чесане на езици от кандидати за внимание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
FNM
преди 2 години
Чесане на езици от кандидати за внимание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
FNM
преди 2 години
Чесане на езици от кандидати за внимание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
FNM
преди 2 години
Чесане на езици от кандидати за внимание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още