IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Св. Бъчварова: Общините да разработят пазари на производители с европейски пари

Първите такива пазари може да са в Пловдив, Пазарджик и Ямбол, коментира председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните

11:31 | 02.07.13 г.
Св. Бъчварова: Общините да разработят пазари на производители с европейски пари

Българските производители могат да бъдат подпомогнати с европейски средства по линия на намиране на пазари за стоките им, заяви в ефира на Bulgaria On Air Светла Бъчварова, председател на Комисията по земеделието и храните в 42-то НС.

Тя обясни, че потенциални бенефициенти на тези средства са общините. С тях ще могат да бъдат изградени пазари на производители, от които ще имат полза именно дребните земеделци.

„За целта трябва да бъде изградена подходящата инфраструктура и да се спазят изискванията на администрацията“, обясни Бъчварова. Според нея първите такива пазари могат да бъдат създадени в райони, където има концентрация на производители - Пловдив, Пазарджик и Ямбол.

Тя допълни, че държавната администрация трябва да поеме повече ангажименти към процеса на усвояване на средства от европейските фондове.

„Един от големите проблеми на изтичащия програмен период беше администрацията, която беше затрупана с проекти, условия и изисквания, които фермерите не можеха да изпълняват. Затова и не успяхме да усвоим заложените пари“, обясни Бъчварова. По думите й към края на май 2013 година от заложени около 1 милиард евро по Оперативна програма „Развитие на селските райони“, са усвоени около 80 милиона.

„За да не се наложи да бъдат връщани средства към Европейската комисия, следва да се направят разчети какви са възможностите да се нотифицират различни елементи по програмата и да се пренасочат средства от една мярка към друга, която е по-атрактивна“, обясни Бъчварова. Тя допълни, че е необходимо е да бъдат задействани и гаранционни фондове, който да подсигурява кредитирането на земеделците.

Парламентарната комисия по земеделието и храните обмисля да предложи мерки, които да ангажират НАП в контрола на вноса на храни в страната. „Документите, които се обработват на границите, следва да достигат до НАП, за да може да се проследи къде отива продукцията. Това е въпрос на администрация,“ заяви Бъчварова.

Тя допълни, че според разчета, с който разполага комисията, до българския пазар достигат стоки от Турция на значително по-ниски от пазарните цени и в пъти по-занижено качество. Нещо повече, „данните за май показват, че от 1200 ТИР-а, са проверени едва 120. За останалите нямаме представа как са влезли? Обмитени ли са? Къде са отишли', коментира Бъчварова.

По думите й трябва да ясно къде се пласира продукцията, влязла на българския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още