IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Подготвя се икономически анализ за “Южен поток”

Освен преките ползи от инвестиционния процес, България би могла да има печалба, но само при определени показатели, смята вицепремиерът

10:46 | 08.12.14 г. 2
Т. Дончев: Подготвя се икономически анализ за “Южен поток”

Разговорът по казуса “Южен поток” трябва да се води на ниво детайли, без емоции, и да се видят на първо място икономическите аргументи – какво печели и губи България. Това заяви пред БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той допълни, че в момента се подготвя безпристрастен икономически анализ за проекта.

„В момента се подготвя зрял безпристрастен икономически анализ за проекта, тъй като финансовият модел, с който разполагаме в момента, не е цялата истина“, каза вицепремиерът.

Той обясни, че проектът би могъл да носи икономически ползи за България. На първо време те са фокусирани в самия инвестиционен процес, който би оставил пари в страната, доколкото би генерирал заетост за строителния бизнес, от данъци и други постъпления. В самия процес на изграждане – ще бъдат осигурени работни места.

Освен преките ползи, свързани със самия инвестиционен процес, България би могла да има печалба, но само при определени обстоятелства  – при пълна запълняемост на тръбата, посочи Дончев.

По отношение на печалбата не трябва да сме екстремни оптимисти, каза още той. По негови думи голяма печалба би могла да дойде след около две десетилетия, като тогава тя ще е около три-четири пъти по-ниска от вече коментираната сума от 400 млн. евро.

Томислав Дончев посочи, че България няма да води сепаративни разговори и преговори, защото това е проект, който включва една трета от държавите на ЕС и разговорът по казуса трябва да е на ниво Русия-Европа. Този въпрос Дончев ще постави утре на среща на енергийните министри и след това ще се водят допълнителни разговори.

България не може да бъде просто оставена да претърпява със собствен ресурс всички щети от нереализация на проекта, посочи още Дончев.

Той смята, че политическата подкрепа по темата е важна и европейските пари е важно да се управляват правилно, но по-важно е доверието. „Половината е в изпълнението на процедурите, другата половина е доверието, смята той и заяви, че “опитът на България да вкара “Южен поток” през задната врата създаде недоверие в Брюксел”.

Вицепремиерът обясни още и как ще бъдат подпомогнати хората, пострадали при сегашните наводнения. Предстои след оттеглянето на водата да бъдат направени оценки на щетите.

Междуведомствената комисия за подпомагане има ограничен лимит от 70 млн. лв., а вече имахме наводнения, които също трябва да бъдат подпомогнати, каза Дончев. Проблемът е частните имоти, които по думите му трябва да бъдат застраховани.

Според него е добре да бъде създаден катастрофичен пулт, което е нещо като държавата да е застраховател и да събира по 5 или 10 евро на година и със събраните средства да се обезщетяват пострадалите от природни стихии.

За европейските средства, които бяха спрени заради допуснати грешки в периода 2010-2013 година, Дончев каза, че до момента са възстановени средствата от „Околна среда“ от 2013 година – грубо около 400 млн. (лева, бел. ред.). Очаква се поне част от средствата, които са разходвани по „Околна среда“ от 2014 година също да бъдат възстановени.

Формално решение за размразяването на парите по ОП „Регионално развитие“ все още няма, но очакваме това да бъде факт след няколко седмици, каза още вицепремиерът. По думите му отблокирането ще е факт независимо дали след един или два месеца. Той отново отчете, че към момента България е изпратила всички оперативни програми в срок.

След одобрението на ОП „Развитие на човешките ресурси“ и програмата за храни за най-нуждаещите се до март 2015 година Дончев очаква одобрение от ЕК за поне още три оперативни програми от новия програмен период. По негови думи това ще гарантира, че 2015 година няма да е нулева, както беше тази година и ще осигури свеж ресурс за всички системи и структурни промени.

Всичко по темата за „Южен поток“ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
firstcmt
преди 9 години
Май още не са разбрали, че го спряха. Или ще се "усвояват" средтсва чрез анализи от сорта на какво би било, ако....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
firstcmt
преди 9 години
Май още не са разбрали, че го спряха. Или ще се "усвояват" средтсва чрез анализи от сорта на какво би било, ако....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още