Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Т. Дончев: Реформите не могат да бъдат стопирани заради председателството

Влизането в чакалнята на еврозоната е тема, по която не трябва много да се шуми, каза вицепремиерът

Т. Дончев: Реформите не могат да бъдат стопирани заради председателството

Снимка: БТА

Не отлагаме реформи заради председателството, но комбинирането на ангажиментите с рутинната ни работа ще е предизвикателство. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по bTV. По думите му около половината време на министрите ще отиде в работа и ангажименти свързана с председателството, но реформи не могат да бъдат стопирани за 6 месеца.

Вицепремиерът отбеляза, че иска да има адекватни очаквания за Българското председателство на Съвета на ЕС. Огромен проблем за мен са свърхочакванията. Да, случва се нещо специално, но ние влизаме в дежурство по график и ни чака работа”, каза Дончев.

Влизането в чакалнята на еврозоната е тема, по която не трябва много да се шуми, заяви Дончев.

„Многото приказки могат да попречат на идеята. Парите и банките обичат тишината. България вече има и негативен опит с Шенген. Бидейки изрядна и подготвена, може да срещне политически спънки”, обясни той. Според него има риск Европа да се раздели на страни, които са и не са в еврозоната. България трябва да е част от ядрото.

Вицепремиерът коментира още, че в България има корупция, но не сме държава, която не може да се бори с такава заплаха. „Начинът на избиране на комисия „Антикорупция” предполага да е публичен и избиран от парламента. Ако разчитаме веднъж завинаги да решим проблемите с нов орган, е наивно. Наред с новите институции са нужни и други неща – публичност на всяко взето решение и разход”, допълни той.

По темата за плановете за строителство в ски-зона Банско Томислав Дончев заяви, че не би позволил да мине решение, което застрашава Пирин. 

Още по темата

Обичам Пирин не по-малко от хората, които бяха на улицата и милея не по-малко за гората и планината“, каза той в коментар на продължаващите протести срещу плановете за строителство в ски-зона Банско. Той подчерта, че всичко трябва да става според закона. И добави, че протестиращите не протестират законодателството.

„Взето решение за застрояване на Пирин няма. Втора кабинка, водоснабдяване, всяка стъпка подлежи на обжалване и всяка група, която смята, че решението е незаконосъобразно може да го обжалва”, отбеляза той. По думите му втора кабинка може би не би навредила, но хората показват, че се притесняват, че зад това се крие нещо друго. Дончев отрече това да е така.

Българското общество има висока протестна култура и го казвам без ирония, посочи вицепремиерът. Това, че става по време на една от най-големите срещи, не ми се иска да наричам рекет, каза той по повод полицейското недоволство преди дни. По думите му го безпокои рефлекса „ще ви изкажа на другарката”, ние в ЕС нямаме началници – те не са ни началници, а партньори.

Що се отнася до извънредно отпуснатите 100 млн. лева за МВР в деня на протеста на полицаите Дончев каза: „Истина е, че МВР има нужда от пари – и за заплати, и да са мотивирани, съвестни служителите. Там има нужда от много реформи, а посоката трябва да е към повече жива сила, повече разследващи полицаи и по-малко администрация”, заяви той.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

6
 
6
 
1
преди 1 година
Това насериозно ли трябва да се приема ?!

Още от Икономика и политика
Ек. Захариева: Българите на Острова е добре да се снабдят с биометричен паспорт