Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България официално пое ролята на председател на Съвета на ЕС

По време на официалната церемония Доналд Туск изненада с реч на български език, подкрепяйки намерението на България да вкара във фокуса на ЕС Западните Балкани

България официално пое ролята на председател на Съвета на ЕС

Снимка: Олег Попов. Investor Media Group

С официална церемония в Народния театър "Иван Вазов" България пое председателството на Съвета на ЕС. "Поемаме отговорността с гордост и самочувствие", отбеляза в своето приветствие към гостите министърът, отговарящ за дейностите по председателството Лиляна Павлова.

Тя припомни 13-вековната история, през която българите са показали своето гостоприемство, толерантност и диалогичност и именно тези качества са необходими да бъде съхранен и ЕС - без разделение на малки и големи държави.

Още по темата

България поема председателството на Съвета на ЕС в труден за Европа момент, отчете българският президент Румен Радев. Той отбеляза, че конкурентоспособност се постига не с орязване на социални права, а с инвестиции в образованието и високите технологии, както и че проблемите на сигурността и миграцията изправя ЕС пред сериозни предизвикателства.

Радев беше категоричен, че от 13 века България е "порта на Югоизточна Европа", а историята е показала, че разделението носи трагедии. В своето приветствие той припомни още, че страната ни има успешен модел на съжителство между религиите, спасява евреите в мрачни за Европа времена и е "люлката на кирилицата, която е мост към Изтока".

"Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „Съединението прави силата“, каза още българският президент.  

България няма да бъде единствено безпристрастен модератор в преговорите, но и българите ще имат усещането, че ЕС прави нещо и за тях, обеща от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Той изброи и някои от предизвикателствата пред страната ни в следващите шест месеца - бъдещето на Кохезионната политика на фона на намаляването на вноските в бюджета след Brexit, проблемите в региона.

"В Крим нещата не се решават", каза още Борисов и допълни, че вътре в ЕС на дневен ред пък ще е Полша и възможното активиране н чл. 7 от Договора от ЕС.

Представителите на европейските институции засвидетелстваха своята готовност да помагат на страната ни в следващите шест месеца.

Изненада поднесе Доналд Туск, който изрече своето приветствие на български език. Той цитира стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно", отбеляза факти от историята на България, включително и, че нямаме загубено бойно знаме. "Никой не ви е дал нищо даром", категоричен беше Туск.