IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайна е тенденцията за повече излекувани от нови случаи на коронавирус у нас

Трябва ни една пълна работна седмица, за да преценим как ще се продължи с ограниченията, обявиха здравните власти

10:43 | 31.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трайна е тенденцията за повече излекувани спрямо новите случаи на заразени с коронавирус у нас, отчете здравният министър Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг, на който се отчитат статистическите данни за развитието на заболяването в България.

През последното денонощие новите случаи у нас са 1729 от 8473 теста, а излекуваните са над 2900.

Намалява и смъртността, но трябва да продължим да поддържаме тази тенденция стабилна, обясни и националният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той посочи, че България е на 24-то място в ЕС и на 5-то на Балканите по показател нови заразени. По отношение на смъртността обаче страната ни е на трето място в ЕС. На Балканите сме на първо място, допълни още Кунчев.

Заболеваемостта в България е 260 на 100 хил. души. Този показател трябва да падне под 200, за да бъде взето решение за отпадане на ограничения. Кунчев отбеляза още, че е нужна една пълна работна седмица, за да се види колко устойчиво е намалението на новите случаи и тогава да се прецени как ще се процедира оттук нататък с мерките. Причината е, че по празниците статистиката не е реална.

Данните на Ангел Кунчев показват още, че намаляват големите разлики за заболеваемостта по области в страната. През последните дни най-малко нови случаи има в област Кърджали и Монтана - съответно 120 и 156 на 100 хил. души. Начело остава Варна с 376 случая на 100 хил. души.

Намаление има и по отношение на натиска върху болниците в София, отбеляза и директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че в ръководената от него болница приемът е намалял с между 40 и 50 на сто. Това се наблюдава и в другите столични болници, категоричен беше Мутафчийски.

По отношение на ваксините се очаква в периода между 4 и 5 януари 2021 година да бъде извършена втора доставка на ваксини от Pfizer/BioNTech. Става дума за още 25 хил. дози и с тяхна помощ до края на януари ще бъде завършена първата фаза от плана за ваксиниране (на медицинските лица). Ако бъде одобрена ваксината на Moderna, за което има индикации, че ще се случи на 6 януари 2021 година, ще може паралелно да стартира и втората фаза - да бъдат ваксинирани обитателите на домове за възрастни хора и хора с увреждания.

В средата на януари ще има доставка на още 30 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

От 4 януари 2021 година се очаква да бъдат отворени яслите, детските градини и училищата за най-малките. Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че децата не трябва да станат жертва на кризата, защото се губят шансове, възможности за образование и т.н. Той беше категоричен, че за най-малките няма компесаторни механизми за обучение в електронна среда. "Това създава трудности и дефицити, които не могат да бъдат пренебрегнати напълно", каза Вълчев.

Брифингът започна с награждаването на най-възрастната медицинска сестра у нас - Ценка Досева. Тя получи златен знак първа степен от Министерството на здравеопазването по повод на празника на медицинската сестра у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 3 години
бг е топ 9 по смъртност от ковид в целия свят.и пак не ще ваксина булгара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Не се унищожава старата практика от соца официално властите да представят украсена действителност. Та колко казвате е смъртността? В абсолютни числа - онзи ден, вчера, днес? Защо ги няма тези числа по-горе? Има ли НЯКОЙ съвест от вас да изкрещи, че не може да се търпи тази ВИСОКА смъртност от години, с която сме на първо място в света??? Изчезваме, разбирате ли? И какво се прави, за да се намали? Здравната система показа, че е безпомощна - с някакви хаотични финансови инжекции. Тази тема е забранена за дискусия, защото не създава бодряческо настроение. Но евтино поставен и скъпо платен асфалт имаме и това ни се демонстрира непрекъснато от Жипката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още