Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тренд: Новата формация Петков-Василев набира 9% подкрепа преди изборите

ГЕРБ - 24,4%, ИТН -17,5%, Петков-Василев изпреварват ДБ, ИБГНИ остава под чертата, сочи проучването от септември

Тренд: Новата формация Петков-Василев набира 9% подкрепа преди изборите

Снимка: БГНЕС

Новата формация около бившите служебни министри в кабинета „Янев 1“ Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет. Това сочи проучване на "Тренд" от септември.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и формации. Проучването е реализирано в периода между 8 и 15 септември 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" с таблет сред 1012 души на възраст 18+. 

Теренът на проучването е осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не е обявен официално, но е имало ясни знаци в посока на неговата реализация. Именно поради тази причина си позволяват да заложат два варианта в предоставения списък с формации на всеки респондент. Там са заложени един списък без формация около Кирил Петков и Асен Василев и втори - с тяхно присъствие. Поради официалното обявяване на двамата бивши служебни министри, че ще участват на предстоящите парламентарни избори, от "Тренд" са решили да публикуват резултатите от списъка, в който те присъстват. С уговорката, че респондентите са били поставени в ситуация да отговарят за хипотетична политическа формация и може да се очаква динамика в следващите седмици, след като този политически проект добие по-ясен образ. 

Още по темата

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24,4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17,5%) и БСП (16,6%). Като втора група се очертават ДПС (9,3%), формация около Петков и Василев (9,1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3,8%), Възраждане (2,9%) и ВМРО (2,2%).

Проучването регистрира и рекордно ниска за последните няколко години оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

От "Тренд" отчитат и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. По тази причина от агенцията са решили да тестват общественото възприятие за това кой е отговорен за неуспеха. 43% от всички интервюирани са на мнение, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. 

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, заедно със свои съмишленици ще представят официално идеите си за участие в политическия живот на страната. Очаква се двамата да обявят как ще участват в предстоящата предизборна кампания.

Преди дни Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха окончателно, че влизат в политиката и ще участват на предстоящите парламентарни избори през ноември.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Обсъждат дали да се получава зелен сертификат и срещу тест за антитела