Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Трудовите злополуки в строителството намаляват през 2017 г.

За миналата година в сектора са установени над 27 хиляди нарушения

Трудовите злополуки в строителството намаляват през 2017 г.

Снимка: Pixabay

Трудовите злополуки в строителството през 2017 г. намаляват, съобщават от Главната инспекция по труда.

Трудовите злополуки в сектора, свързани с условията на труд и работния процес, са намалели от 197 до 175 . При смъртните случаи има ръст само с един - през миналата година те са били 18, а година по-рано - 17, отчитат от Инспекцията.

Пикът в трудовия травматизъм през последните пет години в сектора е бил през 2014 г., когато са регистрирани 244 злополуки на работното място, 22 от които с фатален изход. 

През 2017 г. са направени 5273 проверки на строителни обекти, което е 11,5 на сто от всички проверки. Спрямо проверките през 2016 г. в сектор "Строителство", които са били 4662 , е отчетен ръст с 13 на сто. Установените нарушения са 27 761, от които по осигуряване на здраве и безопасност при работа - 18 750. За отстраняване на нарушенията са предприети 26 072 принудителни административни мерки. В 338 случая в строителството е предприета мярка "спиране" на машини, съоръжения, обекти, работни места и др., пряко застрашаващи живота и здравето на работещите. 

Още по темата

Най-често в строителството се установяват необезопасени конструктивни отвори на обектите, скелета, временни ел. инсталации и др. По отношение на трудовите правоотношения често се установяват нарушения, свързани с работното време и почивките, но нерядко това става със съгласието на самите работещи, които предпочитат да работят по-дълго без почивка, за да натрупат повече почивни дни и да пътуват до родните си места.

Строителството продължава да е изключително рисков сектор и по отношение на недекларирания труд. Въпреки затруднения контрол, поради възможността строителните обекти лесно да бъдат напускани от работещите, през 2017 г. инспекторите по труда са установили 853 случая на работа без сключен писмен трудов договор, което е една четвърт от всички такива случаи.

Често самите работещи предпочитат да работят без договор, за да предотвратят запори на банкови сметки заради дължими суми по кредити и др., загуба на права за социално подпомагане или на обезщетения от социалното осигуряване, посочват от Инспекцията.

През 2017 г. инспекторите по труда са направили 45 645 проверки във всички икономически дейности. Проверени са 37 284 предприятия с над 1,661 млн. работещи в тях. Установените нарушения са 195 783. За отстраняване на нарушенията са приложени 188 424 принудителни административни мерки. От тях дадените задължителни за изпълнение предписания са 186 544. В 577 случая са спрени машини, обекти и работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Въведен е специален режим на работа при невъзможност за спиране в 52 случая. Отстранени са 54 работници и служители без нужната квалификация и инструктаж за безопасност при работа. Установените случаи на хора без сключени трудови договори са 3149.

Издадени са 10 732 акта за установяване на административни нарушения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е над 13,5 млн. лв.

През миналата година благодарение на Инспекцията по труда са изплатени почти 19 млн. лв. забавени възнаграждения. Сумата на установените през годината забавени възнаграждения е 28 млн. лв.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ARPharM: Нови регулации ще затруднят достъпа до иновативни лекарства още повече