Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туристите от Западните Балкани ще влизат у нас само срещу отрицателен PCR тест

Мярката включва също граждани на Молдова, Израел и Кувейт

Туристите от Западните Балкани ще влизат у нас само срещу отрицателен PCR тест

Снимка: Pixabay

 Желаещите да посетят страната ни туристи от Западните Балкани и няколко други държави ще могат да го направят само срещу отрицателен PCR тест за коронавирус, съобщават от министерството на здравеопазването. В заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов се уточнява, че изследването трябва да е направено в последните 72 часа от пристигането у нас.

Страните, които включва новата заповед, са Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. За гражданите на Украйна изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли.

С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат чужди граждани, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни. Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ангел Кунчев препоръчва удължаване на епидемична обстановка до края на ноември