IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в страната се оживява, но остава далеч от успешната 2019 г.

Това лято броят на българите по Черноморието е значително по-малък в сравнение с миналата година, твърдят от бранша

12:57 | 25.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Туризмът в страната се оживява, но едва ли и този сезон ще достигне нивата от 2019 г. преди пандемията, смятат представители на туристическия бранш. Като фактори за възстановяването на интереса на туристите се посочват смекчаването на Covid мерките и богатият културен календар на някои от областите.

Хотели с висока категория и близо до морето са пълни, каза за БТА проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. По думите му свободни места има в базите с по-малко звезди, които са по-далеч от плажната ивица и предлагат по-нискокачествен продукт. Според Маринов през това лято в комплексите около Варна най-голям е броят на поляците. Има и много почиващи от Германия, Румъния, Чехия, Словакия. Макар и с малък пазарен дял, се завръщат и гостите от Иран, каза още Маринов.

"През това лято броят на българите по Черноморието е значително по-малък в сравнение с миналата година", посочи Маринов. Според него основният фактор е инфлацията, която топи спестяванията на хората и те се въздържат от разходи за почивки. От друга страна, отпаднаха Covid ограниченията в Турция и Гърция и много от сънародниците ни отново пътуват до тези държави, каза още Маринов. 

Според него войната в Украйна допринася за по-ниския брой чуждестранни летовници у нас. Фактор е и хаосът по европейските летища през този сезон, който доведе до преориентиране на превозвачите към по-масовите туристически дестинации, допълни Маринов. Неговата прогноза е, че пристигащите с въздушен транспорт у нас ще са по-малко с 25-30 процента спрямо най-силната за родния туризъм 2019 година.

През последните години на пазара се очертава нов, доста сериозен сегмент – българи, които работят в чужбина, допълни Маринов. По думите му по родното Черноморие те пристигат на почивка за по една-две седмици заедно със семействата си. Има българи, които са вече постоянни клиенти на някои от хотелите, а нерядко водят със себе си и други хора, обобщи той.

Хотелите и местата за настаняване в Пловдив са запълнени на 95% в почивните дни и това е в резултат на развития събитиен туризъм в града, коментира Любозар Фратев, председател на сдружението с нестопанска цел "Съвет по туризъм" в Пловдив. Благодарение на Културния календар, утвърдени фестивали като OPERA OPEN, "Черната кутия", "Сцена на кръстопът", "Вино и гурме" и други правят града много привлекателна четири сезонна дестинация, коментира Фратев.

По данни на НСИ за периода януари-май 2022 г. Пловдив регистрира ръст на броя реализирани нощувки от 97 на сто спрямо същия период на предходната година. Осезаемо е увеличението на чужденците, пренощували в града. То е с 250 на сто повече спрямо миналата година. Като основни генериращи туристически пазари се очертават: Турция, Германия, Гърция, Румъния, Испания, Нидерландия, Италия, Обединено Кралство, САЩ и Франция. Въпреки ръстовете резултатите доближават, но не достигат нивата на всички икономически индикатори от годината преди пандемията, каза Юлиана Йорданова, ръководител отдел "Туризъм" при Община Пловдив.

През настоящата година Пловдив получи поредно признание, като зае четвърто място в класацията за „Най-добра европейска дестинация“, което е възможност за насочване на фокуса на българската и международната публика към града, отбеляза Йорданова. Тя допълни, че наред с основната класация, туристите от над 182 държави отредиха на Пловдив първото място в подкатегориите за "Най-добра културна дестинация в Европа 2022", "Най-романтична дестинация в Европа", "Най-добра винена дестинация в Европа".

Известен спад на туристическия поток се наблюдава в Девин и Златоград, сравнявайки с данните от летния сезон на 2021 г., посочват хотелиери. В града на минералната вода Девин все още могат да се открият свободни места в хотелите, обяснява кметът Здравко Иванов. Местни хотелиери определят като водеща причина за намалението на туристите възстановяването на ваканционните пътувания зад граница, докато през миналата година българските летовници се насочиха към почивка в страната заради мерките. Инфлацията също е ограничаващ фактор за пътуванията, смятат от хотелиерския бранш. По-слаб е и интересът от израелски групи, които традиционно пристигат през летния период в Девин. Приблизително с 5 процента по-малко туристи посрещат в Златоград в началото на лятото. Хотелите в града работят при близо 80 на сто заета леглова база. След възстановяването на трафика през ГКПП "Златоград" през пролетта, Етнографският комплекс отново осигуряват ваканции „море – планина“, возейки групите до плажовете в Северна Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още