IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В страната вече има 21 консолидирани ВиК оператора

Догодина ще започне финансирането и изпълнението на инвестиционни проекти на ВиК оператори по Оперативна програма „Околна среда“

21:37 | 07.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изграждане на водопровод.&nbsp;<em> Снимка: Община Стара Загора</em></p>

Изграждане на водопровод.  Снимка: Община Стара Загора

Поради липсата на консолидация инвестиционните процеси във ВиК сектора се случват много бавно, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на работна среща на асоциациите по ВиК в Луковит

Неконсолидираните ВиК оператори в момента не могат да кандидатстват за европейско финансиране на инвестиционни проекти. Сега в страната вече има 21 консолидирани оператори и предстои обединението в още една област – Търговище, обясни тя. 

Форумът събра на дискусия представителите на асоциациите и областните управители по въпросите за развитие на ВиК сектора през следващите години, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.

Заместник-министър Крумова призова общините за бързо и разумно пристъпване към консолидация.

“Имаме задачата да направим операторите все по-ориентирани към клиентите, да предоставят все по-добра услуга с необходимото качество и на подходяща цена“, посочи зам. -министърът.

Крумова обяви, че догодина се очаква да започне финансирането и изпълнението на инвестиционни проекти на ВиК оператори по Оперативна програма „Околна среда“.

„Амбицията ни е да започнем с едни от най-важните – няколко пречиствателни станции за питейни и за отпадъчни води, няколко деривации и довеждащи водопроводи, които са крайно необходими за хората, а и за тяхното реализиране има проектна готовност. Работим с ВиК операторите тези обекти да стартират и дори преди кандидатстването им по оперативната програма да започне тяхното възлагане“, информира още тя.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков напомни, че ВиК-секторът, както и повечето инфраструктурни сектори, се развива в изключителен дефицит на финансов ресурс.

„Анализът на Световната банка в Стратегията за развитие на ВиК отрасъла показва, че в десетгодишен период за изпълнението ѝ са необходими почти 12 млрд. лева за привеждане на инфраструктурата в цялата страна в унисон с европейските изисквания", припомни той.

Събирайки всички източници на средства за финансиране на отрасъла – европейски, национални и инвестиционните програми на ВиК операторите, разликата между възможности и нужди, недостигът е в размер между 8 и 9 млрд. лева, сочат обаче изчисленията на Нанков.

"С помощта на банката ще бъде направен анализ как да направим отрасъла устойчив основно от финансова гледна точка, какви нови инструменти да бъдат включени за реализиране на големи инвестиционни проекти и такива в малки населени места, за да се покрие дефицитът", заяви още министърът.

Той напомни, че основният проблем в отделни области е въпросът за цената на водата.

„Трудно може да се обясни на обикновения гражданин какво се включва в нея. Сред обществото битува мнението, че водата като държавна собственост трябва да е безплатна, но услугата, която получават потребителите, калкулира в цената си цялостната дейност на ВиК оператора по доставяне, пречистване и отвеждане с необходимото качество на питейни и отпадъчни води и средствата за изграждане на необходимата инфраструктура и пречиствателни съоръжения“, обясни Нанков.

Той подчерта, че след 10-15 години, когато крайно амортизираната ВиК инфраструктура започне да дава дефекти и ежедневни аварии, на обществото трудно ще може да бъде обяснено защо не са предприети мерки, дори и като повишаване на цената на ВиК услугата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
Альоу, Цветанов, сезирам те - фалшива новина. Никъде по Европейските бумаги няма изискване за консолидация. Ама нали само водата остана непродадена, и летище София (с увеличен пътникопоток и намалена цена). Справка - вижте цените на Веовия в София, в неконсолидирано общинско ВиК с приключен воден цикъл с европейски пари (Троян например) и в консолидирано - Ловеч, малко по надолу по Осъма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още