IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 области ще кандидатстват с проекти за ВиК строителство през есента на 2017 г.

В седем области водната реформа зацикли, 15 общини не са съгласни с окрупняването на сектора

12:56 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Стара Загора</em></p>

Снимка: община Стара Загора

През есента на 2017 г. 14 области ще кандидатстват за еврофинансиране на ВиК обекти – това стана ясно на Шестата национална конференция „ОПОС и ПРСР“, организирана от Камарата на строителите (КСБ) и Българската асоциация по водите (БАВ).  

Водната реформа приключи през 2016 г., отчете министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя посочи, че от 28 области в страната 21 са изпълнили всички изисквания и имат ВиК асоциация и един оператор, който управлява активите. В седем области процесът не е приключил, тъй като общо 15 общини не са съгласни с окрупняването на сектора и там няма да се правят инвестиции във водна инфраструктура с евросредства.

Работи се по прединвестиционните проучвания на 14 области, които са задължителен етап преди кандидатстването с проекти по оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г. Област Смолян вече е готова с проучването.

Припомняме, че скоро беше подписан договор между министъра на околната среда Ивелина Василева и кмета на София Йорданка Фандъкова за регионалното прединвестиционно проучване и на Столичната община. Проектът е на стойност 5, 2 млн. лв., като 4,4 млн. лв. е безвъзмездното финансиране по ОПОС.

Прединвестиционните проучвания трябва да са готови до април 2017 г., а формулярите за кандидатстване за еврофинансиране по ОПОС – през есента на следващата година, съобщи Невена Иванова, началник-отдел „Развитие на водоснабдяването и канализацията“ в дирекция ВиК на МРРБ.

От думите й стана ясно, че по тази причина строителството на водните обекти няма как да започне преди 2018 г., специално в тези 14 области - Бургас, Сливен, Шумен, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Стара Загора, Видин, Враца, Перник.

На конференцията новият председател на КСБ инж. Николай Станков заяви, че вече е разработена стандартизираната тръжна документация за проектите по ОПОС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Тая "сладурана" така и не обясни в коя Европейска директива пише, че водните сружества трябва да се обединят. И защо? Щото само те останаха неприибатизирани монополи ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още